День захисника України: чому 14 жовтня – особлива дата для українців

Читать на русском

14 жовтня наша країна відзначатиме одне з наймолодших свят своєї незалежної історії – День захисника України. Попри визначення його як нового «чоловічого дня», воно поєднує в собі одразу кілька урочистих причин.

По-перше, саме цього дня в Україні віддавна святкують День Покрови Пресвятої Богородиці – християнське свято, започатковане ще в Київській Русі. По-друге, саме Богоматір шанували як свою заступницю в боротьбі за православну віру запорізькі козаки (і навіть свій головний храм на Хортиці присвятили Покрові), тож традиційно саме 14 жовтня святкується День українського козацтва. По-третє, цю ж дату обрала офіційним днем свого заснування Українська повстанська армія, про що було оголошено 1947 року.

Словом, символізм дати зашкалює, тож не дивно, що коли перед Президентом два роки тому постало завдання обрати дату святкування Дня захисника України, він обрав саме 14 жовтня. «Слово і Діло» долучається до привітань, адресованих мужнім захисникам, і, зі свого боку, підготувало до свята соціальний портрет українського воїна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: