Розрив дипвідносин з РФ: Україна більше втратить чи отримає?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Розрив відносин із Росією зараз недоречний та не матиме потрібного ефекту.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, аналізуючи позицію Міністерства закордонних справ України, яке виступило за збереження дипвідносин з РФ, що дозволить вести діалог без посередників.

«Якщо хотіли розривати дипломатичні відносини, то треба було робити це раніше – на початку війни в 2014 році. Зараз це не виглядає логічним, тому що такої ескалації, як була, вже немає. Зараз у першу чергу з нашого боку буде не зовсім доречно та логічно розривати дипвідносини», – вважає експерт.

Не варто говорити про те, що ми в стані війни з РФ і на цій підставі розривати відносини, оскільки в нас «гібридна» війна, що передбачає асиметричні відповіді.

«Зараз багато речей є очевидними, але вони маскуються за тим, що війна йде без її оголошення», – підкреслив він.

Існують моменти, зауважив експерт, коли краще спілкуватися напряму, без посередників.

«Ми пам'ятаємо, як за відсутності України на саміті G20 РФ намагалася маніпулювати позиціями європейських лідерів. Таким чином ми відсуваємося на щадній план», – нагадав політолог.

Зараз відмовлятися від діалогу – позиція слабкого. Тим паче, на нашіому боці є підтримка.

«Можливо, сама РФ підштовхує нас до розриву, щоб мати ще один аргумент для того, щоб сказати, що Україна сама відмовилася від переговорів», – проаналізував Василь Яблонський.

Як відомо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін припустив, що Україні доведеться застосовувати до Росії більш жорсткі заходи, ніж візовий режим.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявляв, що Росія розглядає варіант розриву відносин з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: