Експерт розповів, за що буде торгуватися Москва на «нормандських» переговорах

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

На «нормандських» переговорах РФ вимагатиме полегшення санкційного тиску.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи інформацію про те, що зустріч «нормандської четвірки» може відбутися в Берліні.

«Всім зрозуміло, що на всіх переговорах Росія намагатиметься перекласти на Україну провину за невиконання Мінських угод, особливо зараз, коли санкції стали вже неприпустимими для економіки. Недарма від керівництва РФ прозвучали ультиматуми, головний зміст яких – послаблення та зняття санкцій», – пояснив Бала.

Головне, що буде відстоювати Росія на переговорах у «нормандському форматі», – це скасування санкцій.

Крім того, за його словами, РФ вимагатиме від України виконання політичної частини Мінських домовленостей.

«Україна має чітко апелювати в Берліні: спочатку питання безпеки, а потім – політичне врегулювання», – наголосив експерт.

За його словами, все залежатиме від того, яку позицію займуть Франція та Німеччина.

«Кінцевий результат залежить від рішення західних партнерів», – припустив Бала.

Експерт: стратегія РФ – дочекатися 2017 року та перезапустити «нормандський формат»Директор Центру стратегічних комунікацій проаналізував ініціативу Франсуа Олланда щодо проведення «нормандської зустрічі» найближчим часом.

Однак те, що відбувається наразі з процесом відведення військ на Донбасі, викликає багато питань.

«Це все виглядає дивно, особливо враховуючи ті розведення сил, які були раніше й завершували тим, що російські найманці захоплювали територію, яка залишалася в «сірій зоні». В нас не виконаний перший пункт «Мінська» від 12 лютого. З іншого боку, ми не можемо йти на протест, щоб не бути звинуваченими в зриві процесу», – проаналізував ситуацію Віталій Бала.

Нагадаємо, вчора в Кремлі заявили, що готуються до переговорів.

Своєю чергою, українська сторона поки остаточної згоди не давала та заявила, що зустріч можлива лише за умови узгодженої «дорожньої карти» для Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: