Трамп проти Клінтон: вибори меншого зла в Америці. Оцінка експерта

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Виборча система від самого початку обумовлена мозаїчним характером і неможливістю оперативно та одночасно проводити зріз думки громадян країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Павлів, аналізуючи перебіг виборчих перегонів у США.

«На сьогодні система вибірників абсолютно застаріла, але дуже комфортна для правлячої еліти», – констатував Павлів.

Ключовими для Трампа та Клінтон, за його словами, будуть два регіони – Флорида та південний захід.

«Там величезна кількість вибірників. Якщо у Флориді позиції Трампа посилюються, то південний захід Клінтон тримає дуже надійно. Клінтон має стабільну підтримку на старому сході, в старих штатах і колоніях», – аналізує він.

Вибори у США – конфлікт у соціальному вимірі. Заможні південний захід і північний схід опонують решті простору США. Якщо Трамп зможе переконати еліти, які впливають на колегію вибірників, то в нього буде шанс.

«Але це малоймовірно. Трамп уже зараз апелює в іншому напрямку. В США є поняття «монолітний південь». Трамп якраз працює із сільським населенням. Населення малих і середніх міст – це його виборці», – пояснює політолог.

Якщо Трампу вдасться переконати північний схід, то, можливо, шанси в нього з'являться.

«На північному сході та у Флориді буде вирішуватися успіх Трампа або Клінтон. На південному заході він уже не встигне змінити ситуацію», – вважає експерт.

Експерт пояснив, чому дебати Клінтон і Трампа б'ють історичні рекордиСпівдиректор програм зовнішньої політики Центру Разумкова розповів, чому дебати Клінтон і Трампа побили рекорд та викликали такий ажіотаж у громадян.

Американські вибори – це як вибір меншого зла з точки зору правлячої еліти. Але з точки зору обивателя, це хибна думка, тому що в такій логіці вибори відбуваються останні півтора десятиліття в кожній країні світу.

«Сучасна політика – це вже шоу-політика. Люди з телевізора майже не мають стосунку до реальної низової політики. Комунікація знизу й догори втрачена, а саме на цьому будувалися кампанії раніше. Політики – люди з картинки», – проаналізував ситуацію Михайло Павлів.

Нагадаємо, у США пройшов другий раунд теледебатів кандидатів у президенти, за результатами якого перемогу здобула Гілларі Клінтон.

Як відомо, після скандальних заяв Дональда Трампа майже 40% виборців у США хочуть, щоб він знявся з виборів. Проте Трамп заявив, що не вийде з гри.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: