Експерт: вихід зі складу СНД не стане для України катастрофою

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Вихід України зі складу СНД не завершиться катастрофою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи заяву очільника Міністерства закордонних справ Павла Клімкіна про те, що Україна вивчає механізм виходу зі складу Співдружності незалежних держав.

«Де-факто СНД не виконує своїх основних функцій. Створення митного союзу, Євразійського економічного союзу на його базі – це вже створення певних преференцій, порушення правил ЗВТ. Навіть у питанні економічної співпраці все одно немає вільного контакту, правильного обігу товарів та послуг», – розповідає Золкіна.

З політичної точки зору, СНД навіть не виступила зі спільною позицією проти країни-агресора.

«Конфлікт Росії з Україною довів, що навіть у політичному плані ця організація точно не є ефективною», – підкреслила вона.

Крім того, як пояснила експерт, є певні процедурні моменті, які свідчать про те, що Україна повноцінного членства в СНД насправді ніколи й не мала.

ЗВТ як інструмент політичного піару. Хто з політиків обіцяв Україні вільну торгівлю?Слово і Діло відслідкувало, хто з українських політиків обіцяв країні створення зони вільної торгівлі з різними країнами світу, зокрема, з державами-членами Євросоюзу.

«Якщо порівнювати ефективність перебування та можливість виходу, то катастрофи для нас не буде», – переконана аналітик.

Однак РФ використає цей крок для внутрішнього формату як такий, що Україна не хоче бути частиною євроінтеграційного процесу, виходить із формату співдружності.

«Але Заходу зрозуміло, що СНД не є самостійним політичним гравцем у сенсі позиції та рішення. Це не одиниця в міжнародних відносинах», – проаналізувала Марія Золкіна.

Відзначимо, Павло Клімкін підкреслив, що є «прихильником виходу із СНД».

Нагадаємо, угода про створення Співдружності незалежних держав була підписана лідерами України, Білорусі та Росії в 1991 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: