Земля під мораторієм: що отримають робітники та селяни? Експерт

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Позиція Тимошенко, Ляшка, «Опоблоку» і Ко з питань земельної реформи – ганебна.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Олександр Палій, передає «Слово і Діло».

«Ця позиція дозволяє продовжувати нинішню політику експлуатації земель, коли селяни не можуть отримати її реальну вартість, не можуть консолідувати конкурентоздатні наділи, не можуть отримати нормальний кредит», – наголосив експерт.

«Страждають не лише селяни, але й уся держава, тому що країна не отримує нормальної капіталізації ринку землі, не отримує інвесторів, які одні можуть швидко просунути країну вперед», – появнив Палій.

По суті, це політика проти селян під брехливими гаслами. Замість цієї ганебної політики давно необхідно було провести реформу в інтересах дрібних власників.

Земельна реформа, на його думку, має відповідати наступним принципам.

Запровадження власності на землю винятково для таких категорій громадян:

– громадян України (тобто пряма заборона володіти землею юридичним особам); – тим, хто володіє не більш ніж 300 га землі; – тим, хто постійно мешкає на землі (протягом не менш ніж 300 діб на рік не далі, ніж 20 км від своєї найбільшої земельної ділянки) й зобов’язався особисто брати участь протягом 10 років у веденні господарства на своїй землі.

«В разі порушення цих правил земельні ділянки конфіскуються й переходять у державну власність», – зауважив він.

Крім того, за його словами, слід передбачити, що одна й та сама земельна ділянка чи її частина з метою уникнення спекуляції не може бути продана частіше, ніж один раз на три роки.

Також, на його думку, потрібно передбачити право продажу довгострокової оренди, де зможуть діяти й іноземні інвестори.

Нагадаємо, що фракції «Батьківщини», «Радикальної партії», «Народного фронту» та «Опозиційного блоку» хотіли відкласти впровадження ринку землі в Україні та вимагали продовження терміну дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення як мінімум до 2020 року.

Сьогодні нардепи підтримали та продовжили дію мораторію, однак лише до 2018 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: