Зброя є, але «нас там немає»: уроки абхазької війни для Донбасу? Думки експертів

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Ми маємо пам'ятати історію абхазької війни 1993 року й робити висновки вже зараз.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов, аналізуючи ситуацію на сході України й тактику РФ в абхазькій війні.

«Грузія виконала всі умови, відвела сили, а в цей час абхазькі бойовики за підтримки російських кадрових військових захопили Сухумі, що не могли зробити за 2 роки ведення війни. Росія як гарант домовленостей запровадила тоді формальні санкції проти Абхазії на деякий час і припинила купувати мандарини, а потім фактично повністю приєднала Абхазію», – окреслив ситуацію політолог.

Україні, домовляючись сьогодні з Путіним, потрібно розуміти, що мир йому не потрібен ані на Донбасі, ані в Криму, а перемир'я – це такий етап війни, коли потрібно бути готовим не лише дати відсіч, а й навіть вдарити першим, якщо змусить ситуація.

Росія – це імперський проект. Вона порушувала всі договори, починаючи з Переяславських угод, при цьому порушують в Москві умови тоді, коли їм вигідно.

«В історії абхазької війни РФ порушила умови якраз тоді, коли інша сторона їх виконала», – підкреслив експерт.

Політолог Петро Олещук переконаний, що все, що відбувається зараз із урегулюванням ситуації на Донбасі, – не більш ніж затягування часу й спроба РФ знайти тактичні ходи.

«Всі прекрасно пам'ятають ситуацію, яка була в Абхазії на початку 1990-х років. Тоді також уклали перемир'я верховенством ООН, під гарантії Росії було здійснено навіть розмінування на лінії фронту, відвели грузинські війська від лінії зіткнення, вони здали зброю на склади. В результаті буквально за тиждень після цього абхазька армія за підтримки російських так званих добровольців розгорнула наступ. В підсумку було захоплено Сухумі й практично всю територію Абхазії. Тоді це також було перемир'я», – наголосив експерт.

Тобто урок такий: коли не можеш прорвати чужий фронт, оголошуй перемир'я, й нехай вороги самі ліквідують свій фронт. Власне, це те, що зараз ми збираємося зробити в Луганській області.

Політичний експерт Володимир Воля вважає, що історія абхазького конфлікту є більш трагічною та тривалою й прямий зв'язок із Донбасом шукати не варто.

«Абхазька війна почалася ще з розпадом Радянського Союзу. Ситуація «ні війни, ні миру» тривала понад 18 років, а Абхазія перетворилася на «чорну діру».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народуСказано 18 червня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

«У нас інша ситуація. Перемир'я на Донбасі дійсно постійно руйнується, але при цьому його можна забезпечити, якщо буде належний контроль за зоною бойових дій, чого немає донині, а це й провокує перестрілки», – вважає Воля.

За деякими оцінками, збитки, завдані абхазькою війною, вимірюються в 11,3 млрд доларів і не відшкодовані навіть 20 років потому, а гаряча точка, якою була Абхазія колись, охолола, але перетворилася на руїну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: