Гонтарева заперечує причетність до виведення грошей оточення Януковича

Читать на русском
Кошти Януковича та його оточення не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг, який державі в разі ухвалення закону про спецконфіскацію не потрібно буде повертати.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева спростовує чутки про свою причетність до операційі з виведення коштів колишньої влади.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає «Слово і Діло».

«Зараз деякі політики звинувачують мене в сприянні виведенню коштів «злочинної влади». Вважаю такі звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг – це пряма позика Державному бюджету, яку державі в разі ухвалення закону про спецконфіскацію не потрібно буде повертати», – йдеться в заяві очільниці регулятора.

За її словами, саме депутати мають ухвалити закон про спецконфіскацію, який дозволить повернути кошти до Бюджету.

«Зараз цінні папери й гроші на рахунках компаній-нерезидентів у «Ощадбанку» арештовані й чекають рішення Верховної Ради України щодо спецконфіскації. Станом на кінець вересня 2016 року в арештованих рахунках було $645,4 млн і 1,8 млн грн. Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній, становить $981 млн», – уточнюється в заяві.

Гонтарева додала, що компанія ICU, в якій вона працювала до НБУ, вже понад вісім років є лідером на ринку ОВДП як за брокерськими послугами, так і за послугами торгівлі державними цінними паперами, тому інвестори або банки, які потребують професійного супроводу угод із борговими цінними паперами, в більшості випадків зверталися за допомогою до ICU.

При цьому Гонтарева зазначила, що її практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. «Я не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності, про що, до речі, добре відомо всім професійним учасникам ринку», – додала голова НБУ.

Як повідомлялося раніше, голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Гринів заявив, що БПП підтримає закон про спецконфіскацію.

Нагадаємо, що 17 березня Верховна Рада ухвалила проект закону №4057 про спецконфіскацію, за допомогою якого народні обранці планують повернути до Бюджету викрадені Януковичем мільярди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: