Візовий режим із Росією потрібно було запровадити два роки тому – експерт

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Російсько-українські відносини перебувають у крутому піке й існує тенденція до подальшого погіршення, тому таке рішення зараз напрошується.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи ініціативу запровадження візового режиму з Росією.

«Рішення дуже запізніле. Його потрібно було ухвалити ще в 2014 році. Але зараз воно має бути продуманим, тому що є величезні ризики», – вважає Пашков.

Візовий режим з РФ не вимагає поспішних дій, тому що йдеться про понад 2,5 мільйони українців на території Росії.

З іншого боку, підкреслив експерт, візовий режим гостро ставить питання Криму.

«Формально ми не можемо видавати візи на відвідування Криму, тому що Крим є українською територією», – додав він.

Потрібно розуміти, що українська сторона свого часу припинила прикордонний рух на пунктах перетину кордону та закрила повітряний простір. Крім того, росіяни можуть їздити лише за закордонними паспортами.

«Цей крок має бути виваженим, тому що це складне рішення, яке стосується національних інтересів країни загалом. Публіцистика тут недоречна. Останнє слово буде за Кабміном», – резюмував Михайло Пашков.

Політтехнолог Тарас Березовець вважає доцільним запровадження візового режиму з РФ.

«Питання запровадження візового режиму з РФ – це в першу чергу питання нацбезпеки. Принаймні, певний захист, щоб туди не їхали всі підряд. Тому що потім їх доводиться обмінювати на терористів. І не потрібно тут акцентувати на заробітчанах. Хочете заробляти – є, наприклад, Польща, яка відкрила 1 мільйон вакансій для українців», – написав він у Facebook.

Як відомо, в серпні 2016 року очыльник МЗС України Павло Клімкін сказав, що не впевнений, що візовий режим з РФ дозволить ефективніше фільтрувати агентів ФСБ. Однак пізніше він додав, що не проти запровадження візового режиму, якщо це допоможе контролювати кордон із Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: