Невиправдані надії та ризик протестів: які політичні сили скористаються кризою влади?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Падіння позицій провладних партій усе більше веде до протестних настроїв у суспільстві та створює запит на нових політичних гравців. Підтвердженням цьому є дані останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, згідно з якими лише трохи більше 40% опитаних мають намір взагалі взяти участь у виборах.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Позапарламентський бій. Які політичні сили боротимуться за протестні настрої?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Соціологічні опитування підтверджують розчарування українців діями коаліційної більшості. Водночас є орієнтир у бік популістських партійних проектів, таких як «Батьківщина», «Опозиційний блок» і «Радикальна партія Олега Ляшка», – констатував Радчук.

Саме за такі тенденції будуть чіплятися позапарламентські політичні партії, серед яких буде чимало нових проектів.

Так, наприклад, 14 жовтня, в День захисника України й водночас головне релігійне свято для українських воїнів – Покрови, відбудеться урочистий з'їзд нової політичної партії, створеної на базі окремого загону спеціального призначення Нацгвардії – полку «Азов».

«Лідером партії стане позафракційний нардеп-мажоритарник Андрій Білецький. У ЗМІ вже неодноразово звучала інформація про ймовірну причетність до створення партії Авакова. Скоріш за все, партія об'єднає в своїх лавах найбільш рішуче налаштованих воїнів-патріотів, які відверто не приховують невдоволення діями нинішньої влади», – розповідає експерт.

За його словами, з огляду на високий рівень довіри українців до колишніх добровольчих батальйонів, майже незаплямовану репутацію полку «Азов», войовничу патріотичну позицію та «нові обличчя», можна сподіватися на стартову електоральну підтримку в рамках 2,5-4% виборців.

Не зникла з політичної арени й партія «Свобода». Головне завдання для неї зараз – мобілізувати свого виборця.

Також критичну позицію щодо дій влади спробують використати й у партії УКРОП. Вагома перевага УКРОПУ для майбутнього потужного виборчого старту полягає в серйозному фінансовому та медійному ресурсі.

Спробують зіграти на протестних настроях суспільства і ще кілька політичних команд, серед яких партії «Сила людей», «Воля» та «Державницька ініціатива Яроша».

Детальніше читайте в матеріалі «Позапарламентський бій. Які політичні сили боротимуться за протестні настрої?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: