Гонтарева назвала умови переходу до повної валютної лібералізації

Читать на русском
Для того, щоб реалізувати намічений план, потрібно впровадити в Україні 10 із 15 принципів BEPS, які зараз починають діяти в країнах ЄС.

Україна прийде до повної валютної лібералізації, виконавши низку умов, в тому числі впровадивши 10 із 15 принципів BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «112 Україна».

«Глибока лібералізація пройде в такий спосіб. Спочатку ми будемо намагатися повністю зняти обмеження за експортно-імпортними операціями та прямими іноземним інвестиціями. Після цього – з потоків довгострокового капіталу та роботи міжбанківського валютного ринку. Потім уже – для портфельних інвестицій, а на фінальному етапі будуть скасовані всі перешкоди для будь-яких приватних осіб і компаній щодо інвестування коштів за кордон», – зазначила вона.

За її словами, багато хто плутає лібералізацію валютного ринку зі скасуванням валютних обмежень.

«Ми їх поступово знімаємо. Але це не валютна лібералізація», – пояснила вона.

При цьому Гонтарева підкреслила, що для того, щоб реалізувати поставлений план, потрібно впровадити в Україні 10 із 15 принципів BEPS.

«Зараз в Європі починає працювати так звана система BEPS. Простими словами – деофшоризацію. В 2010 році в США з'явився акт про боротьбу з офшорами (FATCA), а ЄС запроваджує свій порядок (BEPS) з початку наступного року. Ми також вирішили йти цим шляхом і задумали впровадити в нас в країні 10 із 15 принципів BEPS. Йдеться про розкриття офшорної власності, про обмін інформацією між податковими органами різних країн. Я вже говорила з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом про технічну допомогу в цьому питанні. Ми вже направили до парламенту відповідні законопроекти, але хочемо, щоб їх іще оцінили європейські фахівці. Щойно ці законопроекти будуть ухвалені й реально запрацюють і в нас буде домовленість про обмін податковою інформацією з більшістю країн, ми без проблем дозволимо відкривати рахунки в будь-якій країні світу та купувати будь-які активи», – сказала вона.

Як повідомлялося раніше, Національний банк вважає передчасним впроваджувати лібералізацію на валютному ринку України.

27 квітня 2016 року народний депутат України Віктор Галасюк пообіцяв зробити все для ухвалення законопроектів про валютну лібералізацію та усунення НБУ від регуляції цього процесу. Однак обіцянка й досі перебуває в статусі «в процесі виконання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: