Раді пропонують наділити народ правом законодавчої ініціативи

Читать на русском
Народний депутат від Блоку Петра Порошенка першим серед десятків колег узявся реалізовувати обіцянку про впровадження народної законодавчої ініціативи.
Павло Різаненко

У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо народної законодавчої ініціативи».

Автором документу є депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Павло Різаненко, інформує «Слово і Діло».

Таким чином депутат почав виконувати свою передвиборчу обіцянку про забезпечення звичайних громадян правом ініціювати в парламенті проекти законів. Поки що дане зобов’язання Різаненка має статус «у процесі виконання», як і ще 3 його обіцянки.

Примітним є той факт, що подібні обіцянки є у кількох десятків українських парламентарів. Наприклад, у Віктора Чумака, Сергія Капліна, Максима Бурбака та навіть у екс-нардепа, а нині – міністра аграрної політики Тараса Кутового. Всі вони, окрім зобов’язання Бурбака, вже отримали статус невиконаних.

Кутовий обіцяє запровадити Народну законодавчу ініціативуСказано 9 серпня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

Між тим, як зазначає аналітик «Слова і Діла» Сергій Міхальков, такий законопроект навряд чи буде ухвалений.

«Законопроект Різаненка навряд чи буде винесений на розгляд ВРУ та стане повноцінним законом. Ідея непогана, і, враховуючи, що велика кількість депутатів давали на позачергових виборах 2014 року схожі обіцянки, логічно було б припустити, що він міг би отримати підтримку серед народних обранців. Однак, на мою думку, він належить до категорії популістичних. Передусім тому, що він суперечить статті 93 Конституції України. За нею, право законодавчої ініціативи належить виключно Президентові України, народним депутатам та Кабінету міністрів. Без зміни цієї статті КУ народні законопроекти, що, як пропонує Різаненко, будуть реєструватися в окремій вкладці на сайті ВРУ, відіграватимуть ту ж саму роль, що й електронні петиції. Тобто поки хтось із суб’єктів законодавчої ініціативи (Президент, уряд чи депутат) не захоче виступити його лобістом, проект закону від народу не матиме шансу потрапити на розгляд ВРУ», – пояснив Міхальков.

Нагадаємо, 29 вересня на офіційному веб-сайті Кабінету міністрів з’явилася можливість реєстрації електронних петицій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: