Кабмін реформує податкову сферу шляхом підняття акцизів на 40%

Читать на русском
Фіксована частина акцизу на сигарети має зрости з 413,74 грн за 1000 штук у 2017 році до 595,80 грн у 2019 році.

Кабмін 3 жовтня представив три законопроекти з податкової, митної та бюджетної реформ на найближчі роки з внесенням змін до відповідних кодексів.

Пропонується запровадження єдиного рахунку для сплати податків (крім ПДВ та акцизу на паливо), уточнені можливості податкових перевірок та консультацій, створюються юридичні можливості для електронної комунікації платника податків і фіскальних органів, повідомляє «Слово і Діло».

Крім того, уряд розробив трирічний план підвищення акцизів. Зокрема, фіксована частина акцизу на сигарети має зрости з 413,74 грн за 1000 штук у 2017 році до 595,80 грн у 2019 році. На такий же відсоток зросте мінімальне акцизне податкове зобов'язання – до 797 грн за 1000 шт.

Нагадаємо, що раніше про необхідність запровадження середньострокового (на 3 роки) бюджетного планування заявляли і попередній, і чинний міністри фінансів. Передбачається, що середньострокове бюджетне планування допоможе активізувати реформи, знизити частку популістських рішень під час бюджетного процесу й підвищити ефективність реалізації державних цільових програм.

Водночас домінування непрямих податків може стримувати зростання споживання й, відповідно, відновлення економіки, що в умовах падіння ВВП України протягом двох останніх років украй небажано.

Крім того, експерти розкритикували підвищення адвалорного акцизу на тютюнові вироби. Оскільки це може перерозподілити ринок на користь виробників дешевших сигарет та їх контрабанди. Це суперечить базовим рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та практиці Європейського Союзу (де явно домінує фіксована частина акцизу на тютюнові вироби).

Як повідомлялося раніше, Міністерство фінансів України подасть на затвердження Кабінету міністрів остаточну версію змін до Податкового кодексу до кінця вересня.

Нагадаємо, 8 серпня 2016 року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що законопроект про внесення змін до Податкового кодексу буде внесений до Верховної Ради після завершення канікул, тобто 6 вересня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: