Законодавчі ініціативи: хто і як пише закони для Верховної Ради

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за законодавчою активністю українських політиків та визначати «відмінників» і «двієчників» законотворчої роботи. Як відомо, відповідно до Конституції, суб’єктами подання законодавчих ініціатив в Україні є депутати парламенту, Кабінет міністрів та Президент. Оскільки перша група є найбільш численною, та й написання законів є їхнім прямим обов’язком, то не дивно, що саме вони зареєстрували у Верховній Раді найбільшу кількість законопроектів: 388 за період з червня до вересня поточного року. 51 проект закону подав до парламенту уряд, ще 5 – зареєстрував Петро Порошенко.

Серед депутатських фракцій найбільше законопроектів розробили БПП – 208, «Народний фронт» – 152, «Батьківщина» – 77, «Самопоміч» – 69 та «Радикальна партія» – 66.

Нардепами, що долучилися до написання найбільшої кількості проектів законів, стали позафракційний Євген Мураєв та член «Блоку Петра Порошенка» Роман Мацола: на їхньому рахунку 21 та 20 законодавчих ініціатив відповідно. Їм на п’яти наступають нардеп від БПП Олег Недава, представник «Волі народу» Євген Рибчинський і лідер РПЛ Олег Ляшко, чиї прізвища стоять на проектах 17 законів. По 16 законодавчих ініціатив зафіксовано в Борислава Розенблата, Оксани Юринець, Андрія Шиньковича та Дмитра Добродомова, 15 – у Людмили Денісової.

Зазначимо, що двоє людей із цього списку навесні потрапили до складеного «Словом і Ділом» рейтингу «Відповідальні». В рамках проекту Людмила Денісова та Дмитро Добродомов в інтерв’ю поділилися секретами успішного виконання обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: