Путін зажадав від США компенсації збитків від санкцій

Читать на русском
Росія продовжить утилізацію збройового плутонію, якщо США відмовляться впроваджувати недружню політику, перестануть підтримувати Україну та відведуть війська НАТО до західних рубежів Альянсу.

Володимир Путін вніс до Держдуми Росії проект закону, згідно з яким РФ відновить дію російсько-американських домовленостей щодо утилізації плутонію за умови зняття Сполученими Штатами санкцій.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на російський «Интерфакс».

Першою умовою висувається скорочення військової інфраструктури та чисельності контингенту військ США, розміщених на територіях країн-членів НАТО, що вступили до Альянсу після 1 вересня 2002 року, до рівня, на якому вони перебували на день набуття чинності угоди.

США фактично запропоновано відмовитися «від недружньої політики щодо РФ».

У законопроекті пояснюється, що конкретно мається на увазі–– відмова має виражатися «в скасуванні закону США 2012 року (закон Сергія Магнітського) та спрямованих проти Росії положень закону США 2014року про підтримку свободи України».

Наступна умова – скасування всіх санкцій, запроваджених США щодо окремих суб'єктів РФ, російських юридичних і фізичних осіб.

Законопроект висуває умовою й компенсацію збитків, яких зазнала Російська Федерація в результаті запровадження санкцій, «включаючи втрати від запровадження вимушених контрсанкцій щодо США».

Експерт пояснив, що означають слова Байдена про скасування санкцій проти РФСлова віце-президента США Джо Байдена про можливе скасування санкцій проти Росії через повільне реформування в Україні означають, що українській владі ці реформи невигідні й за фактом вона є посібником Кремля.

Відповідно до внесеного до Держдуми документу, рішення про відновлення дії угоди ухвалює президент Російської Федерації.

Сьогодні, 3 жовтня, стало відомо, що РФ припиняє дію міжурядової угоди зі США про утилізацію надлишків збройового плутонію. Хоча раніше в «Росатомі» заявляли, що РФ виконала свої зобов'язання в рамках програми, а США цього не зробили.

Нагадаємо, що РФ витримає тиск санкцій і низьку ціну на енергоресурси максимум до 2018 року.

Деякі експерти вважають, що регулярне продовження санкцій проти Росії та низки російських політиків не вплине на агресивний курс Кремля, але обмеження на торгівлю енергоносіями змусять його переглянути свої позиції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: