Голосування за відставку суддів і оцінка роботи Нацполіції. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Цього тижня країна найбільш жваво обговорювала дві події – звіт щодо збитого над Донецькою областю малайзійського «Боїнга» та голосування депутатів Верховної Ради за відставку понад трьох десятків скандальних суддів. І якщо перше питання вже давно вийшло за межі компетенції української влади, то друге стало приводом не лише для дискусій, але й для чергових зафіксованих «Словом і Ділом» обіцянок.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Мін’юст і заборона Меджлісу

У липні 2016 року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що кінцевим терміном подання позову проти Росії до Європейського суду з прав людини щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу є вересень поточного року. Тоді Петренко, якому вже закидали затягування цього процесу (адже перші тривожні дзвіночки щодо Меджлісу пролунали в Криму ще навесні, а в квітні він був офіційно заборонений тамтешньою самопроголошеною владою), пояснив, що юристам, які готують цей позов, потрібен додатковий час для збору доказів. Проте коли 30 вересня «Слово і Діло» вирішило з’ясувати, як просувається процес подачі позову, виявилося, що він усе ще перебуває на стадії розробки.

Брешіть на здоров’я

Приблизно так можна розтлумачити дії народного депутата Сергія Пашинського, який спочатку заявляє, що запровадить відповідальність за брехню своїх колег-політиків, а потім не робить жодного кроку у відповідному напрямку, принаймні в законодавчій площині. «Популізмом, цинічною брехнею й демагогією в нас «надувають» рейтинги. Люди добрі, на такому фундаменті ми не збудуємо країну! Я буду ініціювати запровадження відповідальності за брехню, бо зараз буквально відкрили шлюзи… За останній рік у нас склалася традиція, коли простий громадянин відповідає за брехню, а політик – ні», – так нардеп, який сам є частим учасником політичних телевізійних шоу, відреагував на те, що його колеги, виступаючи на телебаченні, нібито говорять неправду. Однак це обурення не отримало жодного підтвердження у вигляді законопроекту чи іншого офіційного документу з авторства Пашинського, тож обіцянці був наданий статус невиконаної.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін запевнив, що знайде необхідну кількість голосів для відставки Арсена Авакова до початку нової сесії роботи ВРУСказано 26 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Звільнити Авакова

Надзвичайну активність проявляє в парламенті нардеп від фракції «БПП» та засновник «Партії простих людей» Сергій Каплін, якщо мова йде про якісь деструктивні речі: опротестувати, не голосувати, звільнити… От і цього разу Каплін залишився вірним собі – і зажадав відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, причому, ще до початку п’ятої сесії Верховної Ради. Нардеп висловив переконання, що йому вдасться зібрати необхідну кількість голосів парламентарів для ухвалення цього рішення. Заявив він про це 26 серпня, тож на виконання обіцянки у нього залишалося 10 днів. Того ж дня Каплін зареєстрував відповідний проект постанови у парламенті, проте він не виносився на голосування, оскільки й по сьогодні перебуває на розгляді в комітетах Верховної Ради. Тим часом Аваков, відповідно, продовжує перебувати в кріслі очільника МВС.

Топ-3 виконаних обіцянок

Судний день у Верховній Раді

29 вересня точно стане особливим днем для українських працівників юстиції та парламентарів. І, швидше за все, – в обох випадках чорним: для суддів – тому що Рада за один день звільнила 29 служителів Феміди, причетних до засудження «євромайданівців», а для депутатів – через те, в який спосіб це було зроблено. Ганебні суперечки та небажання голосувати викликали особливе обурення суспільства через те, що відмовлялися звільняти суддів саме ті сили, які й прийшли до цього парламенту завдяки Євромайдану. Однак, із горем навпіл, 29 із 33 запропонованих до звільнення кандидатур таки були позбавлені мантій, тож Юлія Тимошенко та член «Самопомочі» Роман Семенуха можуть поставити собі ще по одній «галочці» у графі виконаних обіцянок.

Поліція з народом?

Восени 2015 року голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що по завершенню перших 100 днів роботи нової поліції буде проведене соціологічне опитування щодо її роботи. І хоча поки що результати відповідного опитування перебувають на стадії опрацювання, як повідомили «Слову і Ділу» в самій Нацполіції, воно справді було проведене. Приводів не довіряти офіційному документу від правоохоронної структури у порталу немає, залишилося лише дочекатися публікації результатів опитування.

Вшанування пам’яті загиблих у Бабиному Яру

Цьогоріч виповнилося рівно 75 років із моменту розстрілу німецько-фашистськими загарбниками частини єврейського населення Києва в урочищі Бабин Яр. До дня відзначення роковин трагедії віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко обіцяв спорудити дві алеї вшанування пам’яті загиблих: Алею Праведників та Алею Мучеників. По суті ж, працівникам, що займалися впорядкуванням меморіального комплексу, вдалося навіть перевиконати план, адже в Бабиному Яру з’явилися не лише Алеї Праведників та Мучеників, але й Об’єднуюча Алея. Крім того, був перенесений пам'ятний знак дітям, розстріляним у 1940-х роках, встановлена декоративна композиція пам’яті розстріляних ромів, відремонтований пам'ятний знак «Менора».

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Теплові лічильники в кожен дім

Розенко має намір у 2020 році завершити медичну реформуСказано 29 вересня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

Геннадій Зубко, що обіймає посади віце-прем’єр-міністра та міністра регіонального розвитку, заявив, що відомство планує у 2017 році завершити процес встановлення теплових лічильників по всій країні. «У 2016 році плануємо встановити до 75% лічильників, а в наступному – завершити цей процес», – сказав у інтерв’ю одному з українських видань Зубко 28 вересня.

Оновити медичну галузь до 2020 року

Таку амбітну мету поставив перед собою віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. У 2017 році, за його словами, в нашій країні почнеться поступовий перехід до страхової медицини, а ще через 3 роки медична реформа буде повністю завершена. «Ми розпочнемо цей процес у 2017 році і вже на кінцеву модель медичної реформи вийдемо у 2020 році», – процитував 29 вересня віце-прем’ра Урядовий портал.

«Ні» скандальному будівництву на «Героїв Дніпра»

30 вересня міський голова Києва Віталій Кличко нарешті відреагував на надзвичайну подію, що сталася станції метро «Героїв Дніпра» в Києві, де платформою та вестибюлем поповзли тріщини, що, як підозрюють кияни, стали наслідком будівництва торгівельного центру прямо над станцією. Мер запевнив, що його зведення триватиме лише за умови згоди жителів міста. «Хочу наголосити: нам потрібно зробити укріплення станції, гідроізоляцію, а будівництво торгівельного центру може проводитися тільки тоді, коли громада буде згодна», – заявив мер, додавши: «Відбувається укріплення станції. Нам потрібно її відремонтувати, укріпити. Роботи виконує компанія «Метробуд», яка будувала цю станцію. І всі спекуляції, що станція нібито завалиться, не мають жодних підстав».

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: