Банківське «дно»: чи даватимуть кредити українцям та на яких умовах? Експерт

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

На сьогодні немає жодних передумов для відновлення кредитування населення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з економічних питань Євген Невмержицький, аналізуючи ситуацію на банківському ринку та заяву голови НБУ Валерії Гонтаревої про те, що в Україні оживає кредитування.

«НБУ не створює умов для стабілізації банківської системи. Це обумовлено побоюваннями клієнтів, що будуть розвалюватися й інші банки. Є ризик скорочення банків і відбуватиметься цей процес у такий же варварський спосіб, як це було протягом останніх двох років – коли гроші клієнтів не захищені взагалі», – пояснює Невмержицький.

Підсумок: клієнти втрачають свої гроші в збанкрутілих банках. Демонстрації, протести, перекриті дороги й десятки тисяч громадян, яким Фонд гарантування вкладів не в змозі повернути кошти.

«Іпотечне кредитування є одним з основних для стабілізації кредитної системи. У банків немає достатніх ресурсів. Другий момент – незрозуміло, якою буде відсоткова ставка, оскільки немає стабільності грошової одиниці, яка стрибає все більше в бік падіння. До того ж, розмір цих стрибків також незрозумілий», – розповідає фахівець.

За таких умов кредитування на більш ніж 5 років розвиватися не може. Банки не можуть дозволити собі такі високі ризики, а клієнти не можуть дозволити собі такі високі відсотки.

Нагадаємо, минулого року голова Нацбанку Валерія Гонтарева пообіцяла, що в 2016-му будуть детально проаналізовані активи 60 банків, на які в сукупності припадає 97% банківського сектора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: