В Україні сьогодні стартувала судова реформа

Читать на русском
Відсьогодні, 30 вересня, набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя й нова редакція закону про судоустрій і статус суддів.
Фото: ms.lv.court.gov.ua

Відсьогодні, 30 вересня, набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя та нова редакція закону «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідні зміни депутати ухвалили 2 червня, повідомляє «Слово і Діло».

Тепер створювати й ліквідовувати судові установи замість Президента буде парламент. Вищі спеціалізовані суди скасують, однак залишать Верховний – всіх його суддів наберуть заново.

Одіозні працівники Феміди: чи залишать «суддів Майдану» на службі у нинішньої влади?Керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ розповіла, чи зможуть одіозні судді залишитися в системі.

Служителям Феміди також піднімуть зарплати, а недоторканність обмежать. Втім, це стосуватиметься лише криміналу, наприклад, хабара чи ДТП, а не ухвалених рішень.

Вищу раду юстиції замінить Вища рада правосуддя. Саме вона даватиме згоду на затримання, арешт та звільнення суддів. А з переліку причин для звільнення зникне «порушення присяги». Саме з таким формулюванням до початку судової реформи напередодні Верховна Рада за поданням Вищої ради юстиції встигла звільнити 29 суддів, зокрема й тих, що судили активістів Майдану.

Нагадаємо, вчора депутати звільнили одіозних суддів за порушення присяги. Їхні прізвища раніше оприлюднили на сайті парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: