Катастрофа MH17: експерт пояснив, чому першим під суд піде Путін

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Окрім трибуналу, варіантів покарати РФ немає, але навряд чи він може відбутися в найближчій перспективі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи інформацію про те, що міжнародне слідство звинуватило РФ у катастрофі МН17.

«Поки справа не дійде до трибуналу, які б результати не озвучили, до відповідальності нікого притягнути неможливо. Інше питання, що армія виконує накази, а головнокомандувач цієї армії – президент РФ Володимир Путін. Накази всі віддавалися ним. Тобто, якщо справа матиме розвиток, то в першу чергу судитимуть його», – розмірковує Заводовський.

«Інший момент – право вето РФ у Радбезі. Свого часу Росія була проти операції НАТО на Балканах, але все-таки трибунал відбувся. Зараз випадок саме такий. Крім того, в історії був випадок зі збитим літаком лівійських авіаліній. Тоді навіть виплачували компенсацію», – нагадав політолог.

«Тому є варіанти обійти вето», – наголосив експерт.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий БоїнгСказано 12 червня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

На його думку, зараз уже перейдена межа, яка змінила світовий порядок і після якої буде складно домовлятися та захищати РФ.

«Проте варто розуміти, що «Боїнг» – це лише один крок. Він просто зрозуміліший для європейського суспільства, голландців, тому ситуація просувається, має медійну підтримку. Але це лише один із багатьох елементів пазлу», – вважає Заводовський.

Як відомо, влітку минулого року Радбез ООН не зміг ухвалити резолюцію про створення трибуналу через вето РФ.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов пообіцяв, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий «Боїнг».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: