Сьома хвиля мобілізації: чи потрібен новий призов?

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Проблема в тому, що з приходом Гриценка були внесені не найкращі зміни до закону про військову службу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України, військовий експерт В'ячеслав Білоус, аналізуючи позиції Міноборони, яке наполягає на новій хвилі мобілізації, та Генштабу, в якому не бачать необхідності оголошувати сьому хвилю.

«Так звані реформатори прибрали лише одне слово в законі – у нас тепер немає загального обов'язку. Водночас стаття 65 КУ чітко говорить про те, що кожний громадянин зобов'язаний захищати державу. Цей конституційний принцип викинули. Сьогодні це аргументують контрактною та професійною армією. Проте забувають додати, що від контрактної армії до професійної дуже довгий шлях», – розповідає військовий.

Починаючи зі США та закінчуючи європейськими державами, порядок переходу на професійну армію – не менше 20 років.

В Німеччині не хочуть іти на контракт навіть за тієї заробітної плати, яка є в армії Бундесверу, й розглядають варіант повернення до часткового призову.

Контрактна армія чи громадянська повинність: що чекає на Україну в майбутньому?Змінити ситуацію в українській армії мали намір ще на початку 2000-х років, але досі гідні зарплати і професійне навчання українських солдатів залишаються всього лише темою для обіцянок.

«Наша ситуація складна. Замінити зараз всіх людей на професіоналів, розраховуючи на контрактників, дужескладно. Яка мотивація в наших контрактників? На контракт потрібен конкурс, а не аргумент про те, що нехай хтось іде на службу, бо не може знайти роботу», – переконаний Білоус.

Водночас екс-начальник прес-центру штабу АТО Роман Драпак вважає, що наразі потреби в сьомій хвилі мобілізації немає.

«Дійсно, про покращення говорити зарано, але принаймні немає такої напруженості. Кількість обстрілів явно зменшилася. Це не означає, що ніхто не готується. Зараз наші резерви активно тренуються. Армія резервістів становить 85 тисяч осіб. Під час вересневих навчань було задіяно близько дев'яти бригад на всій території України. Це лише один зі шляхів підготовки військових», – розповів Роман Драпак.

Нагадаємо, 26 вересня Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення до запасу військовослужбовців шостої хвилі мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: