Гонтарева розповіла, коли в Україні відновиться кредитування

Читать на русском
Повномасштабне відновлення кредитування відбудеться лише в наступні роки, причому банки будуть більш активно видавати споживчі кредити.

Відновлення повномасштабного кредитування в Україні слід чекати не раніше найближчих декількох років.

Такий прогноз дала глава Національного банку України Валерія Гонтарева під час «Українського фінансового форуму» інвестгрупи ICU в Одесі в четвер, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Повномасштабне відновлення кредитування відбудеться лише в наступні роки. При цьому найбільший потенціал демонструє кредитування фізичних осіб», – сказала вона.

Проте, оскільки частина банків уже збільшила капітал, а кредитні ставки знизилися, за підсумками другого півріччя можна очікувати стриманого зростання кредитного портфеля банків.

Гонтарева підкреслила, що на відновлення кредитування впливають кілька факторів, причому не всі вони залежать від дій НБУ.

«Незважаючи на наявність надлишкової ліквідності, банки не можуть надавати бізнесу нові позикові кошти через високе боргове навантаження компаній. До того ж, значна частина заборгованості прострочена», – пояснила глава Нацбанку.

Другим фактором, за її словами, є тривалий процес докапіталізації банків.

«Ми вже провели діагностику 40 банків. Аналіз ще 20 банків завершимо до кінця року. В банків, які пройшли обстеження, є три роки, щоб привести показники адекватності капіталу до рівня 10%», – повідомила вона.

Комбанки також не можуть відновити кредитування через високі юридичні ризики для них.

«Наразі в парламенті чекає розгляду низка законопроектів щодо посилення захисту прав кредиторів. Крім того, нагальними залишаються реформи судової системи та правоохоронних органів», – сказала очільниця НБУ.

Як повідомлялося раніше, банкіри вважають, що в найближчі 12 місяців очікується зростання кредитування населення й зростання депозитів при поступовому пом'якшення умов кредитування.

Нагадаємо, Валерія Гонтарева 16 липня 2014 року заявила про намір ініціювати запровадження заборони на дострокове зняття депозитів і цю обіцянку виконала. За її словами, цей захід дозволить забезпечити ліквідність банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: