Кремль проводить «кастинг» серед українських політичних партій лівого спрямування – експерт

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після заборони КПУ та активізації процесу декомунізації в Україні досі залишається великий відсоток електорату, вірного комуністичним ідеям.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Вождистський вакуум. Хто отримає лівий електорат?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

На думку експерта, в Україні діють щонайменше три політичні сили лівого спрямування, а популістські ідеї про соціальну справедливість у своїй роботі з виборцями використовують майже всі опозиційні політичні партії.

«Концентровано привабити весь лівий електорат – навряд чи посильне завдання для нових політичних партій лівого спрямування. Наразі найбільш потужним потенційним претендентом для освоєння електоральної бази заборонених комуністів є Соціалістична партія України», – наголосив експерт.

На думку Радчука, ще дві політичні сили мають можливість отримати суттєву фінансову підтримку з боку Кремля для подальшої підтримки проросійського вектору впливу всередині України.

«Влітку 2015 року, передчуваючи свою заборону, лідери КПУ об’єдналися з низкою маргінальних за своєю суттю політичних партій у єдиний проект – «Ліву опозицію». Головним партнером екс-очільника КПУ Петра Симоненка в новому об’єднанні стала лідерка ПСПУ Наталія Вітренко. Досі серйозної медійної активності «Ліва опозиція» не проявляла», – вважає експерт.

Ще одна політична партія – «Союз лівих сил» – не має суттєвого впливу на колишнього виборця КПУ.

Втім, на думку експертів, у разі потужного фінансування будь-яка з цих політичних сил зможе мобілізувати серйозний електоральний ресурс, якщо держава та правоохоронні органи не надто цікавитимуться джерелами надходження коштів. Адже існує небезпека того, що саме Кремль спонсоруватиме ліві проекти. І використає для цього кошти, які були вивезені представниками колишньої влади на чолі з екс-президентом Віктором Януковичем.

Нагадаємо, в 2015 році суд заборонив діяльність КПУ, а вже в травні минулого року набув чинності закон про декомунізацію.

Детальніше читайте в матеріалі «Вождистський вакуум. Хто отримає лівий електорат?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: