Експерт пояснив, чому дебати Клінтон і Трампа б'ють історичні рекорди

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Дебати в США стали багато в чому ексклюзивними. В зовнішній політиці зіткнулися різні підходи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи інформацію про те, що перші дебати Гілларі Клінтон та Дональда Трампа подивилася рекордна кількість глядачів за останні 36 років.

«Трамп здійняв дуже високу хвилю популізму. З іншого боку, його заяви, в тому числі й щодо РФ, НАТО, Криму, насторожили партнерів у Європі та викликали великий резонанс. Важливий момент полягає в тому, що ці вибори гіпотетично можуть принести зміну координації зовнішньополітичного курсу США, судячи із заяв Трампа», – міркує фахівець.

Йде більш жорстке протистояння двох позицій, яке для США багато в чому є ексклюзивним. Ці вибори – перевірка на міцність американського суспільства.

«Ці передвиборчі заяви Трампа мають певне значення. В разі його приходу він тією чи іншою мірою буде цю лінію продовжувати. Він окреслив свою лінію поведінки на перспективу й це також потрібно враховувати», – зазначив Пашков.

До того ж, ці вибори викликали на європейському континенті великі побоювання, пов'язані в першу чергу з Трампом.

Крім того, вибори у США, а потім в Австрії, Франції, Німеччині пов'язані із серйозними геополітичними очікуваннями Росії.

Трамп проти Клінтон: українці відреагували на теледебати кандидатів у президенти СШАУкраїнці в соціальних мережах коментують перший раунд теледебатів між кандидатами у президенти Сполучених Штатів Трампом і Клінтон.

«Йдеться про зміну політики Заходу, про прорив санкційного фронту. Це кардинально змінить політику Європи», – пояснив експерт.

Однак поки що, уточнив він, говорити про чиюсь перемогу або поразку не варто.

«Питання дуже проблематичне, тому що є такий феномен: американці публічно Трампа не підтримують, оскільки це виглядає не дуже респектабельно, але в кабінках можуть поводитися інакше», – проаналізував ситуацію Михайло Пашков.

Як відомо, дебати дивилися 84 мільйони осіб. За результатами CNN, за Клінтон проголосували 62%, за Трампа – 27%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: