Експерт пояснив, яка схема дозволить НКРЕКП щомісяця підвищувати ціни на електрику

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Зараз фактично може відбутися легалізація ще одного різновиду здирництва за електроенергію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що з наступного року НКРЕКП дозволила збільшувати ціни на електроенергію, але не більш ніж на 3% щомісяця.

«Насправді, це підвищення тарифів, просто під виглядом того, що 3% – не настільки відчутно, але ж зрозуміло, що якщо підвищувати щомісяця на 3%, то це не 36% за рік. Щомісяця нова величина, оскільки відбувається прогресія», – констатував Гончар.

«Візьмемо умовні показники. Якщо на 1 грудня 2016 року тариф був 1 гривня, то в січні буде вже 1 гривня 3 копійки, а в лютому це вже буде не 1 гривня 6 копійок, а більше, тому що 3% беруться не від 1 гривні, а від 1 гривні 3 копійок», – пояснив експерт.

НКРЕКП діє радше на догоду олігархічним інтересам та абсолютно не виконує свою місію незалежного регулятора.

«Оскільки ухвалений новий закон про національного регулятора, але поки він набуде чинності, поки відбудеться заміна цього псевдорегулятора на інший, наразі користуються принципом: поки є вікно можливостей, потрібно максимально легалізувати здирництво з боку енерговиробників, які якраз хочуть скористатися становищем, коли цей регулятор, образно кажучи, діє», – розповідає експерт.

На його думку, це рішення проблемне. Це недалекоглядна політика влади загалом, а не лише НКРЕКП.

«Регулятор потрібно робити незалежним, а поки що він діє на догоду монополіям», – резюмував Михайло Гончар.

З 1 липня тарифи на житлово-комунальні послуги підвищилися в Україні майже вдвічі.

1 вересня в Україні відбувся черговий етап підвищення тарифів на електроенергію на 21-23%. Пільговий тариф діє лише на перші спожиті 100 кВт⋅год.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: