Клінтон проти Трампа: перший раунд дебатів. Оцінки експертів

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Теледебати – давня та важлива для американців історія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Голобуцький, аналізуючи результати теледебатів кандидатів у президенти США Гілларі Клінтон і Дональда Трампа.

«Історія теледебатів почалася давно, в 1960 році, з дебатів Ніксона та Кеннеді. Кеннеді став першим президентом, якого обрали виключно через теледебати. Кампанія хоча й іде дуже довго, але для пересічного американця вона не настільки відчутна, як три раунди дебатів, після яких, власне, й приймається рішення», – міркує Голобуцький.

Американська система, як зазначив політолог, дуже відрізняється від української та будь-якої європейської.

«Річ у тім, що президента буквально обирають не виборці, а виборщики. Припустимо, за Трампа можуть бути всі південні штати, але вони всі дуже маленькі за кількістю населення, а одна Каліфорнія, яка проголосує за Клінтон, може перекрити голоси за Трампа. Великі штати більшою мірою налаштовані на Клінтон і більш продемократичні», – пояснює він.

Дебати Клінтон і Трампа у фотографіяхУ США пройшли перші теледебати між кандидатами в президенти Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом.

«Після перших дебатів Клінтон і Трампа можна впевнено сказати, що своїм успішним президентством Білл Клінтон багато в чому завдячує своїй дружині. Гілларі буде кращим президентом, ніж Білл. Інтелект, воля, реакція – все при ній. Той випадок, коли жінка конкурентніша за свого чоловіка», – вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Однак політолог Михайло Павлів ставить під сумнів успіх Клінтон, незважаючи на підсумкові цифри.

«По-перше, CNN – це давній рупор демократів, по-друге, голосувала їхня власна змодельована аудиторія (як на ефірах Шустера), в складі якої кількість демократів вдвічі перевищувала кількість республіканців», – повідомив експерт у Facebook.

Нагадаємо, за підсумками перших дебатів за кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон проголосували 62% глядачів CNN, у той час як за республіканця Трампа – лише 27%.

Другий тур дебатів відбудеться 9 жовтня, третій – 19 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: