«Торнадо» в Дніпрі: чи потрібна поліції «презумпція довіри»? Експерт

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Варто розуміти, що в часи війни на руках у населення дуже багато зброї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи ситуацію, яка склалася в Дніпрі та ініціативу розширити право поліцейських на застосування зброї в деяких випадках.

«Коли патрульний зупиняє людину, яка починає рвати одяг на грудях, демонструвати, що вона з АТО, то вже потрібно ставитися з певною обережністю, розуміючи, що в неї може бути зброя. Звичайно, поліцейські мали вимагати вийти з машини та покласти руки на капот», – розмірковує він.

Як зауважив експерт, поліцейським потрібно надати право вимагати від водія, щоб він виходив та клав руки на капот, коли вони відчувають небезпеку. Це перший засіб для того, щоб гарантувати безпеку.

Щодо розширення застосування зброї, то, як пояснив фахівець, що би не писали в інших законах, воно буде розцінюватися з точки зору Кримінального кодексу.

«В КК є дві норми: про необхідну оборону та затримання особи, що скоїла злочин. Така ситуація обговорювалася, ще коли в Києві поліцейські стріляли по машині та вбили пасажира. Не можна застосувати статтю про затримання особи, що скоїла злочин, тому що злочин тоді не був скоєний. Втеча від поліції – не злочин. Тому ця стаття не застосована», – аналізує Хавронюк.

«Порушення ПДР – не є суспільно небезпечним. Виникає проблема, як кваліфікувати. Звільняти особу за застосування зброї чи притягувати її до відповідальності? Вихід – норми в законі про Нацполіцію мають бути виписані вкрай ретельно, щоб не порушити баланс і не було гірших наслідків», – пояснює він.

На його думку, якщо дозволити законом поліцейському застосовувати зброю в будь-якому випадку, коли йому здаватиметься небезпечною поведінка порушника, в тому числі порушника ПДР, то це буде неправильно.

«Це фактично дозвіл вбивати порушника ПДР», – наголосив експерт.

Можливо, зауважив спеціаліст, слід дати дозвіл на застосування несмертельної зброї, щоб не припуститися непоправних помилок.

Як відомо, вранці 25 вересня в Дніпрі зловмисник застрелив патрульного поліцейського, який зупинив його автомобіль за порушення правил дорожнього руху, й поранив його напарницю, яка пізніше померла в лікарні.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошує, що імператив презумпції правоти поліцейського має стати соціальною нормою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: