Експерт пояснив, чому суд у Стокгольмі може стати на бік «Газпрому»

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

В Європі з 2011 року ведуться антимонопольні дослідження проти «Газпрому» на ринках Східної Європи й жодного рішення досі немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи початок судових слухань у Стокгольмі та той факт, що загальні претензії «Нафтогазу» складають понад $26,6 млрд, а «Газпрому» – $38,7 млрд.

«Контракт – це закон. З нашого боку запит оштрафувати – політичне рішення. «Газпром» логічно заявляє, що діяльність на території України не ведеться. Подобається це нам чи ні, але є контракт. «Газпром» не поставляє газ в Україну, а продає на кордоні. Як він може нести відповідальність за монополію цих поставок в Україні, якщо він його продав на кордоні? Продано «Нафтогазу» й він – монополіст. Рішення АМК має стосуватися «Нафтогазу», – пояснює експерт.

Процес у Стокгольмі – це великі цифри. Таких сум там іще не бачили. Позиція України слабша.

«За великим рахунком, суду потрібно буде враховувати політичну ситуацію – суттєве зниження споживання газу. З іншого боку, він не відіграє великої ролі. Контракт є контракт. Там нікого не цікавить АТО, заводи України. Ми порушували питання Донбасу. Суд тоді сказав: документ на стіл про те, що йде війна. Документа немає», – наголосив він.

Позиції України, на жаль, слабкі. Ми трактуємо контракт на власний розсуд. В гіршому варіанті нам можуть присудити $7 млрд компенсації за недобір газу.

«Найкращим варіантом буде компроміс, домовленості, мирова», – зауважив Корольчук.

Нагадаємо, «Нафтогаз» судиться з «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі за двома контрактами – щодо транзиту російського газу до ЄС через територію України та купівлі-продажу Україною російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: