Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень зі смертельними наслідками

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цей тиждень видався у всіх сенсах кровожерливим ​​– на нього випало занадто багато гучних і резонансних смертей. Тому половина цього дайджесту буде схожа на кримінальну хроніку. Вибачайте.

Загибель Таранова

Не встиг ваш покірний слуга дописати дуже позитивний дайджест новин минулого тижня, як прийшла по-справжньому погана для України звістка. В неділю в Києві поблизу Гаванського мосту загинув, катаючись на водному скутері, заступник глави Адміністрації Президента Андрій Таранов. Людиною він був дуже непублічною. Але його роль була ключовою: в АП він був одним із кураторів силового напрямку, відповідальним за ухвалення низки важливих рішень у всіх сферах безпеки країни. Можна сказати, що його загибель стала ударом по державі в цілому 2 в цих сферах не така вже й велика лава запасних.

Вбивство Жиліна

У Росії убитий лідер «Оплоту» ЖилінУ підмосковному ресторані невідомий двічі вистрілив у Євгена Жиліна, лідера української організації «Оплот».

Наступного дня, 19 вересня, в підмосковних Горках-2, в ресторані «Ветерок» невідомий кілер розстріляв Євгена Жиліна – лідера бандформування «Оплот». Виходець із Харкова та колишній міліціонер, Жилін прославився активним завезенням «тітушок» із харківських спортклубів до Києва під час Євромайдану. Там останні застосовувалися для брудної роботи на користь «Партії регіонів».

Втім, сильними «спортсмени» були лише в побитті одиноких перехожих з українською символікою – зустріч із Самообороною Майдану 18 лютого 2014 завершилася для них численними травмами й безславною втечею з міста. Згодом його бойовики були помічені в провокаціях у Харкові, а пізніше створили «батальйон Оплот» – банду терористів у окупованому Донецьку, з лав якої вийшов і нинішній ватажок «ДНР» Олександр Захарченко. За попередньою версією російського слідства, загибель Жиліна була пов'язана з його кримінально-діловою активністю вже в самій Росії, до якої той втік у 2014 році.

Смерть батьків Плотницького

Того ж дня у Воронежі раптово померло подружжя Плотницьких – батьки ватажка терористів «ЛНР». Офіційна версія – отруєння грибами. В соцмережах, однак, курсувала неперевірена інформація про причетність до їхньої загибелі бойовиків «МГБ ЛНР», які таким чином намагалися спровокувати ватажка терористів виїхати на похорон. Той, однак, не виїхав.

Межтерористична усобиця

Щось таки в «ЛНР» відбулося, але це «щось» більше нагадувало полювання на відьом. За попередніми даними, лояльні Плотницькому бойовики вибили з одного з ватажків конкуруючих банд, офіційно – «заступника командувача корпусом народної міліції» Віталія Кисельова, «визнання» в підготовці «державного перевороту» екс-спікером «народної ради ЛНР» Олексієм Карякіним і колишнім головою «ради міністрів ЛНР» Геннадієм Циплаковим. Карякін утік, а Циплаков, за офіційною версією бойовиків Плотницького, так рознервувався за своє життя, що наклав на себе руки. Не шукайте логіки в пісні наркоманській.

На момент підготовки цього матеріалу із соціальних мереж прийшла інформація, що й Кисельов не пережив подальших «допитів».

Вбивство поліцейських

У Дніпрі застрелили поліцейськогоУ Дніпрі скоєно напад на двох співробітником патрульної поліції, в результаті якого один поліцейських загинув.

Кінець тижня також ознаменувався вбивством. На жаль, цього разу загинули українські поліцейські – екіпаж із двох патрульних, Артема Кутушева та Ольги Макаренко. За попередніми даними поліції, загиблі спробували зупинити порушника правил дорожнього руху. Однак під час перевірки документів водія той дістав пістолет і відкрив вогонь по поліцейських, а також по водієві маршрутки, який намагався допомогти в його затриманні. Злочинцем виявився колишній боєць сумнозвісної роти «Торнадо» Олександр Пугачов. Вбивці вдалося втекти з місця злочину. Однак згодом його затримали в лікарні, куди він був змушений звернутися з кульовим пораненням – один із поліцейських усе ж зумів потрапити в бандита.

«Укртрансгаз» залишається на місці

Кубів призупинив рішення про передачу «Укртрансгазу» в підпорядкування МЕРТМіністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) призупинило рішення про перепідпорядкування собі ПАТ «Укртрансгаз» від НАК «Нафтогаз України».

Від відвертого криміналу перейдемо до просто сумнівних справ. Цього тижня Міністерство економічного розвитку й торгівлі змінило статут «Нафтогазу», перепідпорядкувавши собі компанію «Укртрансгаз». При цьому керівництво «Нафтогазу» не те що не запитали, а навіть не поставили до відома. Це рішення викликало шквал критики в експертному середовищі, зокрема, тому що такий крок ставив під загрозу як реформування самого «Нафтогазу», так і судовий процес проти «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі. Згодом перепідпорядкування «Укртрансгазу» було скасовано, але, як то кажуть, «осад залишився».

Скасування цінового регулювання

22 вересня Кабмін ухвалив постанову про скасування цінового регулювання. Попередньо – на три місяці. Але в Мінекономіки сподіваються, що це «тимчасово» переросте в «назавжди». На думку заступника міністра економіки Максима Нефьодова, цінове регулювання не лише не допомагало знижувати реальні ціни продукції, а й створювало корупційні годівниці.

Квартира Лещенка та з'їзд «Демальянсу»

У НАБУ знайшли адмінпорушення в купівлі квартири ЛещенкомНАБУ знайшло адміністративні правопорушення у покупці квартири народним депутатом Блоку Петра Порошенка Сергієм Лещенком.

Національне антикорупційне бюро відзвітувало про результати перевірки придбання народним депутатом Сергієм Лещенком великої квартири в центрі Києва. Згідно з висновками Бюро, складу кримінального злочину в діях депутата немає – походження коштів пояснене та законне. Але є порушення, що тягнуть адміністративну відповідальність – зокрема, той факт, що Лещенко, вже будучи депутатом, взяв гроші в борг у свого колишнього роботодавця Олени Притули під нульовий відсоток. За словами ж самого Лещенка, за ним, як і за іншими депутатами, які присвятили себе боротьбі з корупцією, ведеться стеження та збір компромату.

Своєю чергою, партія «Демократичний альянс», до керівництва якої нещодавно вступив Сергій Лещенко, обіцяла розібрати поведінку однопартійця на наступному з'їзді. І там уже вирішити, що з ним робити.

Вища рада юстиції

У середу, 21 вересня, член Вищої ради юстиції Павло Гречківський був викритий на хабарі в 500 тисяч доларів. Цю велику рибу ловили представники Генеральної прокуратури у співпраці зі Службою безпеки. Однак подивимося, як справа буде розвиватися в суді.

Рада не визнала Думу

Рада визнала вибори до Думи РФ нелегітимнимиВерховна Рада України визнала нелегітимними вибори до Державної Думи Російської Федерації й, відповідно, її новообраний склад через проведення голосування в тимчасово окупованих Криму та Севастополі.

У вівторок Верховна Рада України ухвалила заяву, в якій визнала вибори в окупованому Криму незаконними, а нинішній склад Державної Думи РФ – нелегітимним. Корисне починання, особливо якщо врахувати, що з аналогічними заявами виступили представники низки європейських держав. Наприклад, повернутися до ПАРЄ Росії тепер буде набагато складніше.

Угода з ЄІБ

Також цього тижня Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком, підписану наприкінці 2015 року. Тепер ЄІБ винен кредит у розмірі 400 мільйони євро для «розширення можливостей аграрного сектора економіки України, а саме – на фінансування проектів для зернових і олійних культур, рибного господарства та аквакультури».

Розведення сторін на Донбасі

21 вересня в Мінську Тристороння контактна група оприлюднила рішення про відведення українських військ і бандформувань терористів для створення зон безпеки на трьох ділянках Донецької та Луганської областей – поруч із н. п. Золоте та Станиця Луганська, а також біля Петровського (Старобешівський район Донецької області). За словами українського делегата Тристоронньої групи Євгена Марчука, процес відведення озброєнь від цих зон займе до 13 днів. Контроль над дотриманням домовленостей на трьох ділянках вестиме ОБСЄ, а також Спільний центр із координації й контролю (СЦКК).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: