Експерт розповів, чому українці біднішають і що блокує підвищення пенсій

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

У нас в країні склалася ситуація, коли один працюючий годує одного пенсіонера. Так суспільство існувати не може, тому всі бідні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи проблему пенсійного забезпечення в Україні.

«Потрібно змінювати модель. В Європі три працюючих годують одного пенсіонера. У нас вихід на пенсію в 60 років, а в Європі – вже в 67. Нічого страшного в цьомуне має. Просто підвищення пенсійного віку має бути поступовим. Але поступове не означає кільканадцять років. За два-три роки можна перейти на мінімально європейську модель», – переконаний економіст.

«У Німеччині, щоб отримати пенсію, потрібно пропрацювати 45 років. Зараз дискутують про вихід на пенсію в 69 років. У нас виходить так, що ми не хочемо працювати, зате просимо кредити в німців, які мають працювати й за себе, й за українця, образно кажучи, який уже в 40 років у нас може отримувати пенсію», – зауважив він.

Крім того, за словами експерта, потрібно скоротити максимальні пенсії.

Максимальна пенсія має перевищувати мінімальну в п'ять разів, а не в сто, як зараз.

«За рахунок цього можна збільшити середню та мінімальну пенсію. Це актуальне завдання на сьогодні. Якщо пенсійна реформа передбачатиме збільшення мінімальної пенсії вдвічі, але при цьому люди будуть працювати на кілька років довше, ймовірно, що й населення підтримає таку реформу. Зараз політичний популізм блокує реформу пенсійного забезпечення», – проаналізував ситуацію Олександр Савченко.

Наразі розмір мінімальної пенсії складає 1247 грн, а максимальної – 10 740 грн.

Нагадаємо, в Пенсійному фонді сьогодні повідомили, що в Україні 7,4 мільйона пенсіонерів отримують пенсію менше 1500 гривень.

Крім того, близько 8 мільйонів пенсіонерів мають основний розмір пенсії менший за прожитковий мінімум.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: