ОРДЛО може зникнути протягом доби – експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Маріонеткові формування на Донбасі можуть зникнути буквально протягом доби.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи дані групи «Інформаційний спротив» про те, що РФ скорочує фінансування бойовиків.

«Блискавична «евакуація» керівництва та бандформувань із території України можлива, але лише після договору великих держав. Ані Мінські переговори, ані «нормандський» підхід, ані економічний тиск, ані ослаблення РФ нічого не дасть», – вважає Небоженко.

Лише в рамках «женевських» переговорів – США-Росія-Україна-ЄС – російські війська можуть вийти з Донбасу. Розраховувати на те, що «Л/ДНР» вмиратиме повільно, не можна.

«Бандформування вже перетворилися в мафіозно-військові організації, які легко можуть існувати ще багато років, і чекати, що вони помруть самі по собі, безглуздо», – підкреслив він.

«Зона АТО як, в принципі, з боку України, так і з боку сепаратистів перетворилася вже на найбільший між Європою й Азією анклав, через який проходить неймовірних масштабів контрабанда. Вже це робить сепаратистські республіки живучими. І це залежить не лише від волі Києва або Москви», – пояснює політолог.

Звільнення Донбасу: секретна зброя КиєваСитуація з реінтеграцією Донбасу для Києва заходить в глухий кут все далі і все яснішим стає той факт, що повернути окуповані території, а разом з ними – уми і серця їх мешканців можна виключно за допомогою діалогу і... прощення.

Найправильнішим шляхом, на його думку, було б не військовим, а дипломатичним шляхом домогтися відходу Путіна з Донбасу на рівні «женевських домовленостей».

«У такому разі кілька тисяч бойовиків зникнуть протягом доби», – додав він.

Безумовно, ми можемо сподіватися на тиск Заходу, різні дипломатичні важелі впливу, але це радше, щоб підтримувати надію, що важливо, однак це не позбавить наші війська щоденних російських провокацій.

Нагадаємо, в березні Президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом року повернути Донбас мирним шляхом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: