Експерт розповів, яких санкцій бояться в Кремлі

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Причина різних позицій лежить на поверхні. Товарообіг між РФ і США був мізерно малим порівняно з товарообігом між РФ і ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Конгрес США продовжив санкції проти РФ, НАТО підтримало санкційну політику, але в ЄС, за словами Джозефа Байдена, готові зняти обмеження.

«Станом на 2013 рік товарообіг між РФ та ЄС становив 485 мільярдів доларів. Щодо США, то вони не входили навіть до п'ятірки партнерів російської економіки. Другий момент пов'язаний із тим, що санкції США були би більш відчутними, якби була заблокована система SWIFT, припинені електронні платежі, накладено ембарго на різного роду програмне забезпечення», – пояснює Бондаренко.

За його словами, під заборону потрапили високоточні технології, а РФ за 2 роки спробувала провести імпортозаміщення та знайти інші.

«Не в усьому, але дещо Росії зробити вдалося. До того ж, були спроби створити нові підприємства, хоча вони запрацюють лише в 2018 році», – уточнив експерт.

В будь-якому разі, на його думку, американські санкції для РФ страшні лише солідарно із санкціями ЄС.

Розмови про підтримку України, в тому числі США, інших країн, НАТО – це скоріше декларативні заяви.

Заяви Обами та багатьох щодо України – ритуальні. В стилі «ми вас підтримуємо, правильним шляхом ідете, товариші».

«НАТО нібито вважає, що не можна здавати позиції. Керівництво Альянсу критикувало Мінський процес, хоча й мимохіть, не відкрито. Однак реально, якби зараз почалися бойові дії, жоден танк, літак і жоден солдат НАТО не підтримав би Україну відкрито», – вважає Бондаренко.

На його думку, Байден озвучив те, чого не міг сказати Обама та багато інших: якщо Україна не покаже, що вона хоч щось може зробити сама, то чому ЄС має робити за нас нашу роботу?

Додамо, що, за словами Байдена, Євросоюз не бажає боротися за Україну.

«В Європі переважають розмови про те, що до зміни президента Україна належала Росії», – повідомив він.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: