Геращенко прокоментувала власну обіцянку щодо виборів на Донбасі

Читать на русском
Віце-спікер парламенту й учасниця переговорів у Мінську Ірина Геращенко розповіла про перспективи проведення виборів на Донбасі.
Ірина Геращенко

Віце-спікер Верховної Ради та учасниця мирних переговорів у Мінську Ірина Геращенко вважає, що жодної передумови для призначення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей поки немає.

Так в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» вона прокоментувала власну зареєстровану «Словом і Ділом» обіцянку про те, що вибори на окупованих територіях відбудуться після того, як настане режим припинення вогню, після виведення російських військ та ухвалення парламентом України відповідних ініціатив.

Зокрема, на питання ведучого програми про те, чи можна вважати досягнуті днями домовленості про чергове розведення протиборчих сторін на Донбасі сигналом, що стане приводом для Заходу та Росії вимагати від України проведення на цих територіях виборів, Геращенко відповіла, що відведення живої сили й техніки в трьох місцях ще не означає повного виконання Мінських домовленостей.

«Ми їх не оцінюємо як тріумф, ми говоримо про стриманий оптимізм, тому що ключове завдання в першу чергу українських учасників – це деескалація конфлікту. Це досягти того, щоби перестали вбивати українських громадян. Але поки що насправді до оптимізму дуже далеко, тому що режим тиші порушується і йдеться просто про відведення лише живої сили на трьох визначених ділянках», – розповіла Геращенко, зазначивши, що йдеться про Золоте, Станицю Луганську та Петрівське.

За її словами, ці напрямки обрані, тому що вони мають важливе гуманітарне значення. «В Станиці Луганській розташований зруйнований міст і там просто люди не можуть переходити через річку, і ми давно говоримо про необхідність ремонту цього мосту. В Золотому ми ще в березні відкрили КПВВ, але бойовики так і не дали дозволу для того, щоб воно працювало, і так само люди не можуть там по обидві частини лінії зіткнення просто нормально перетинати це КПВВ, і так в само в Петрівському – це абсолютно гуманітарне значення має», – додала вона.

Народний депутат також наголосила, що поки про виконання політичної частини Мінських домовленостей не йдеться.

«Поки немає жодної передумови для того, щоб у парламенті голосували політичний блок Мінських угод. Тому що мир – це не відведення живої сили на трьох ділянках. Це стала тиша. Не один день, не два, а стала тиша. Це виведення дійсно іноземної техніки, зброї, найманців вихід. А на сьогодні ми маємо на окупованих територіях 38 тисяч представників незаконних збройних формувань», – наголосила вона.

Нагадаємо, сьогодні вночі, попри оголошений «режим тиші», під мінометний обстріл потрапили Авдіївка та Новоселівка Друга.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: