Рада ухвалила закон про нацрегулятора у сфері енергетики та комунальних послуг – НКРЕКП

Читать на русском
Згідно з текстом законопроекту, заміна чинних членів НКРЕКП на нових проходитиме в три етапи – через 6, 12 і 18 місяців.

Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Закон підтримали 250 народних депутатів, передає «Слово і Діло».

Відзначимо, що в новій редакції проекту закону №2966-д «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» знімається положення про повну ротацію її членів. Номінаційна комісія буде призначатися за пропозицією ВР, але затверджувати членів комісії буде, як і раніше, Президент України.

Згідно з текстом законопроекту, заміна чинних членів НКРЕКП на нових проходитиме в три етапи: перших трьох членів мають змінити не пізніше ніж за шість місяців від моменту набуття чинності закону, ще двох – не пізніше ніж 12 місяців, інших – не пізніше ніж через 18 місяців.

Завищені тарифи ДТЕК принесуть Ахметову щонайменше 10 млрд грн – ГерусМаніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКУ принесуть додатковий дохід ТОВ ДТЕК, яке контролюється Рінатом Ахметовим, в розмірі не менше 10 млрд грн.

Це означає, що йде блокування можливості повної ротації, а президентське оточення не хоче налагодити роботу важливого регуляційного органа, який має бути незалежним від олігархату.

Нагадаємо, що 29 червня НКРЕКП підняла тариф для промислових споживачів відразу на 10% для 1-го класу і на 8,2% – для 2-го, що є найвищим одноразовим підвищенням для зазначених категорій споживачів.

Як повідомлялося раніше, НКРЕКП додатково підняла оптово-ринкову ціну електроенергії. Це призвело до того, що в Україні електроенергія вже на 50% дорожча, ніж у країнах Центральної Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: