«Закон Савченко»: як благі наміри дали волю злочинцям?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Слід визнати, що певні гуманістичні наміри були.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, аналізуючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який запропонував внести правки до «закону Савченко».

«Часто особи внаслідок тривалих судових процедур перебувають у СІЗО без вироку, на стадії судового розгляду кримінального провадження. Неправильно, коли особа без вироку утримується в СІЗО. До оголошення вироку особа вважається невинуватою. Провина не доведена, а виходить так, що людина вже відбуває покарання», – пояснив Малишев.

Але, додав він, закон ухвалювали поспіхом, не розуміючи наслідків. Це недбалість ВР, офісу Президента, який потім не вирахував наслідки, не наклав на закон вето й він не був доопрацьований.

Кому вигідний «закон Савченко»?Під дію так званого закону Савченко підпадають близько 4,6 тис. засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини: на волю достроково вийдуть більше 800 убивць і 150 ґвалтівників.

«Потрібно було внести правки, щоб особи, засуджені за насильницькі злочини, були обмеженні дією цього закону. Але питання в іншому. Якщо вносити зараз таку поправку й робити закон більш жорстким, то це протирічитиме Конституції та загальним частинам Кримінального кодексу», – розповідає Малишев.

Тобто, підкреслив експерт, всі наступні обмеження щодо «закону Савченко» будуть незаконними. Фактично, навіть якщо ухвалити такий закон із правками, його будуть оскаржувати в Конституційному суді.

«Чіткого виходу зараз немає. Можливо, слід якимось чином закон скасувати», – проаналізував він.

Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко пояснив, що зараз «закон Савченко» став амністійним, тому що практично всі, хто перебував за кримінальним обвинуваченням у СІЗО, мають зменшення терміну, передбаченого вироком.

«Занепокоєння щодо того, що кількість злочинців, які не відбули покарання за вироком, має дві сторони. Йдеться виключно про термін, який інколи не становить і 10% від терміну відбування покарання. В законі немає диференціації щодо тяжкості злочинів, розмежування категорій злочинів», – констатував він.

Як відомо, згідно із «законом Савченко», один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі.

Додамо, що, за словами очільниці Нацполіції Хатії Деканоїдзе, 90% звільнених згідно із «законом Савченко» є досить вагомими в кримінальному світі людьми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: