Навіщо «Нафтогаз» хочуть напряму перепідпорядкувати Кабміну Гройсмана? Експерт

Читать на русском
Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

Основна логіка при створенні «Нафтогазу» полягала в тому, що ця компанія об'єднує всі підприємства нафтогазової галузі, що дає можливість консолідації всіх активів, і під ці активи буде залучення зовнішнього ресурсу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття» Олег Салмін, аналізуючи інформацію про те, що НАК «Нафтогаз» можуть перепідпорядкувати Кабміну напряму та в повному обсязі.

«На момент створення «Нафтогазу» кожна компанія окремо не могла отримати великий ресурс із зовнішніх ринків. Тому було вирішено об'єднати їх в єдину корпорацію. Ця корпорація могла брати великі кредити, що й почалося, а потім нібито ці гроші мали піти на розвиток галузі. Багато коштів пішло не за призначенням, що призвело до боргів. Компанії «Укртрансгаз», «Укргазвидобування» та інші ніби стали заручниками системи», – розповідає фахівець.

Експерт розповів, чи завершаться скандали та проблеми «Нафтогазу» звільненням КоболєваЕксперт з питань енергетики проаналізував ситуацію в «Нафтогазі» в зв'язку з останньою інформацією та розповів, чи призведе це до відставки Коболєва.

Тому з'явилася ідея розформувати «Нафтогаз», щоб кожна компанія діяла самостійно.

«На момент створення «Нафтогаз» був під Міненерго й логіка в цьому була. Тому що Міністерство курирує всю галузь. Для ринку це важливо. Коли «Нафтогаз» передали Мінекономіки, це було не зовсім логічно. Це пов'язано з якимись економічними процесами, але це відомство не можи давати прогнози компаніям енергетичним, вугільним, ТЕС», – пояснює Салмін.

Наразі ситуація наступна: в «Нафтогазі» є наглядова рада і Кабмін весь час через неї мав можливість впливати на доручення. Таким чином уряд виконував свою функцію спостереження та контролю.

Передача «Нафтогазу» Кабміну нагадує ситуацію, коли хтось із кимось про щось не може домовитися.

«Це більше політичний характер. Виникає питання, чи є в Кабміні потрібні фахівці. Кардинально це ситуацію не змінить, але те, кому буде підпорядковуватися «Нафтогаз», пов'язано лише з одним – з призначенням людей в компанію, й із тим, хто кому буде підзвітним у вертикалі. За це боротьба», – вважає він.

«При цьому Кабмін все одно буде змушений використовувати схему роботи через Міненерго. У них просто немає інших важелів і можливостей», – резюмував Олег Салмін.

Нагадаємо, днями між НАК «Нафтогаз» і Мінекономрозвитку розгорівся скандал через спроби змінити статут компанії й вивести «Укртрансгаз» з-під управління «Нафтогазу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: