Експерт: стратегія РФ – дочекатися 2017 року та перезапустити «нормандський формат»

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

У серпні-вересні була низка важливих переговорів Порошенка і з Олландом, і з Меркель, візит голів МЗС Німеччини та Франції. Після всього цього зрозуміло, що Україна також не готова сідати за стіл переговорів, якщо РФ не виконає пункти «Мінська» щодо безпеки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи ініціативу Франсуа Олланда провести «нормандську зустріч» найближчим часом.

«Наступного року відбудуться вибори у Франції та Німеччині, тому вся «нормандська четвірка» може бути перезавантажена. Франція майже напевно буде іншою. Щодо Німеччини, то останні місцеві вибори в Берліні показали, що позиції партії Меркель також слабшають», – пояснює політолог.

На його думку, Путін може обрати тактику за принципом «будуть переговори, але якщо РФ отримує більш вигідні умови», або робитиме якісь символічні кроки, акцентуватиме на тому, що Києву потрібно домовлятися з ОРДЛО, тобто продовжить звичні «мантри».

Таким чином, буде затягування часу з розрахунком на те, що наступного року в Європі зміниться розстановка політичних сил.

«Прогноз більш песимістичний: РФ не налаштована будь-яким чином виконувати «Мінськ». Так, у Кремлі не зацікавлені переходити до повномасштабних дій, але так само Росія не налаштована виходити з цього конфлікту», – міркує він.

Зараз стратегія Москви – дочекатися 2017 року з розрахунком на те, що в США при владі буде Трамп, у Франції – Марі ле Пен, а в Німеччині – якийсь інший канцлер.

Як відомо, в Кремлі відкрито заявили, що сядуть за стіл переговорів, лише якщо побачать готовність до реальних зрушень щодо виконання політичної частини Мінських угод: закону про вибори, амністії, особливого статусу для Донбасу.

Водночас до внесення змін до Конституції Україну закликали глави МЗС Німеччини та Франції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: