Проблема не в купівлі газу в РФ чи ЄС, а в тому що в України немає грошей – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Доречно займати не категоричну позицію, а обирати той варіант, який буде найкращим, щоб забезпечити опалювальний сезон.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву глави Міненерго Ігоря Насалика про те, що Україна може накопичити 17 млрд куб. м без закупівель у «Газпрому».

«Очевидно, що міністр має реагувати на ті фактори, які є в суспільстві, але, наприклад, голова правління НАК «Нафтогаз» має іншу позицію. Виходить, що в Міненерго та «Нафтогазу» різні підходи й вони дають різні оцінки. Але проблема в тому, що в державі, яка воює, немає фінансів, й сьогодні саме від цього залежить опалювальний сезон», – розмірковує Гудима.

За його словами, 15 млрд куб. м газу цілком достатньо, щоб ми могли бути надійною транзитною державою за нинішніх умов, а коштів для закупівлі більшої кількості газу немає.

«Росія теж хоче плати за свій газ і її поведінка визначає саме це: в умовах санкцій їм потрібні ці гроші. Російський газ потрапляє в Європу й ми фактично купляємо їхній газ, а прибутки отримують європейські компанії», – пояснює спеціаліст.

«Гібридна» війна – «гібридна» енергетика. Якщо буде можливість, потрібно брати газ у Росії за умови, що це економічно вигідно.

«Важко спрогнозувати, як поведуть себе РФ і «Газпром» та чи буде згода на суттєву знижку для України, що змінило б ситуацію, бо якщо ми закупимо дешевше на $30-40 за тисячу кубів російський газ, це дозволить 1-2 млрд куб. м докачати до наших підземних сховищ», – проаналізував Олександр Гудима.

Нагадаємо, в серпні міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

Водночас у правлінні НАК «Нафтогаз» не виключають труднощів у підготовці до зимового періоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: