«Велика сімка» виставила нову вимогу до реформ в Україні

Читать на русском
Закон про НКРЕКП повинен створити незалежний орган з регулювання в газовій і електроенергетичній галузях, відповідно до Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною та Угоди про Енергетичне співтовариство.

Посли країн «Великої сімки» чекають якнайшвидшого прийняття Верховною Радою закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України.

Текст спільної заяви глав дипломатичних відомств країн G7 розміщений на сайті посольства Японії в Україні, передає «Слово і Діло».

«Ми підкреслюємо важливість швидкого прийняття закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг і шкодуємо, що прийняття цього важливого закону затримується», – заявляють дипломати.

Даний закон повинен створити незалежний орган з регулювання в газовій і електроенергетичній галузях, відповідно до Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною та Угоди про Енергетичне співтовариство.

«Його прийняття є ключовою частиною, якої не вистачає для впровадження конкурентного і відкритого ринку газу та електроенергії в Україні. Це допоможе забезпечити більшу прозорість і ефективність, що велику користь українській економіці, а також виправдає очікування громадських і міжнародних партнерів України», – сказано в заяві.

Разом з тим, дипломати вважають, що закон про ринок природного газу, а також закон про ринок електроенергії, забезпечать можливість регулятора приймати важливі рішення, такі як встановлення тарифів на транспортування або сертифікація операторів транспортних систем, а також здійснювати нагляд і регулювання ринків. Це робить політичну і фінансову незалежність регулюючого органу від політичного і бізнес-впливу більш істотною.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля з ОРДЛОСказано 16 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми дуже сподіваємося, що закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, буде прийнятий у другому читанні, і закон про ринок електроенергії буде прийнятий в першому читанні, як тільки Рада відновить свою роботу на наступному пленарному тижні», – відзначається в заяві «Великої сімки».

До складу G7 входять США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія і Японія

Як повідомлялося 29 червня НКРЕКП підняла тариф для промислових споживачів відразу на 10% для 1-го класу і на 8,2% для 2-го класу, що є найвищим одноразовим підвищенням для зазначених категорій споживачів.

Нагадаємо, що до НКРЕКП немає довіри з боку населення України. Сама комісія повинна бути регулятором, посередником, який захищає інтереси населення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: