Частина керівництва МЕРТ відхрестилася від афери з перепідпорядкуванням «Укртрансгазу»

Читать на русском
Профільні заступники глави МЕРТ Ковалів, Нефедов і Микольська не брали участь в ухваленні рішення про перепідпорядкування Укртрансгазу напряму в МЕРТ і готові взяти участь у пошуку конструктивного виходу з ситуації, що склалася.
Юлія Ковалів

Частина керівництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України не брала участі у зміні Статуту НАК «Нафтогаз України», яким оператор української ГТС – ПАТ «Укртрансгаз» був переведено з відомства НАК у пряме підпорядкування МЕРТ.

Про це у себе на сторінці в Facebook пише перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, передає «Слово і Діло».

«Ми вважаємо за необхідне повідомити, що зміни до Статуту «Нафтогаз України» – Naftogaz, затверджені наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, з нами не обговорювалися і не узгоджувалися. Ми не брали участі в прийнятті цього рішення. Ми готові взяти участь у пошуку конструктивного виходу з ситуації, що склалася», – пише заступник.

За її словами, під цією заявою підписується вона сама, а також Наталія Микольська та Максим Нефьодов.

Як раніше повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК «Нафтогаз України», своїм наказом від 7 вересня оновив статут «Нафтогазу», перебравши на себе функції з управління «Укртрансгазом», тоді як раніше це входило до компетенції правління «Нафтогазу».

Надалі перший віце-прем'єр і глава МЕРТ Степан Кубів пояснив, що передача «Укртрансгазу» в управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі «пов'язана з виконанням Третього енергетичного блоку».

В «Укртрансгазі» розповіли, скільки газу прокачають до країн ЄС цього рокуУкраїна має намір цього року транспортувати 70 млрд куб. м природного газу європейським споживачам від російського постачальника ПАТ «Газпром».

Однак представники ЄБРР і Секретаріат Енергетичного співтовариства заявили, що рішення МЕРТ узяти на себе управляння компанією «Укртрансгаз» не відповідає міжнародним зобов'язанням, взятим на Україною.

Нагадаємо, що «Укртрансгаз» підписав меморандум про співпрацю з операторами ГТС Греції (DESFA S. A.), Болгарії (Bulgartransgaz EAD) та Румунії (Ngtc Transgaz S. A.).

Як відомо, в 2017 році планується розпочати будівництво газового інтерконнектора між Україною і Польщею. У процесі будівництва такого газопроводу буде використана прогресивна технологія горизонтально-направленого буріння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: