План оборони: навіщо Європі своя армія? Думки експертів

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Ідея не нова – Німеччина та Франція створювали певні військові підрозділи вже дуже давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи ідею створення єдиної армії ЄС.

«На сьогодні це абсолютно логічний наслідок того процесу, який уже мав місце, в тому плані, що ЄС позиціонує себе як досить серйозного гравця на світовій арені. Євросоюз уже проводив операції за межами ЄС. Наприклад, операція в Демократичній Республіці Конго», – підкреслив Грабський.

За його словами, ЄС потрібно створювати єдину систему управління, забезпечення, в цій ситуації – на рівні армійського корпусу або якогось збройного угруповання за аналогією зі штабом НАТО.

«Це абсолютно логічно й проблеми навряд чи виникнуть, тому що фактично всі країни ЄС користуються єдиними стандартами, процедурами. Для них це юридичне закріплення практичної необхідності», – пояснив він.

Могеріні розповіла про плани створення армії ЄСГоловний дипломат ЄС Федеріка Могеріні запевнила, що в найближчому майбутньому Євросоюз не буде створювати власну армію.

Наразі, навіть якщо розглядати кризу з біженцями, то окремо взята Угорщина чи Болгарія не здатні впоратися з напливом і в деяких випадках можна буде задіювати військово-поліцейські сили.

«Поліція не може забезпечити виконання цих завдань. На додачу гуманітарні операції, операції ЄС із запобігання піратським діям. Рішення про спільну армію – наслідок багаторічних практичних операцій ЄС», – вважає військовий фахівець.

Водночас політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач назвав два основних чинники, які блокують ініціативу створення армії ЄС. Перший – НАТО, оскільки функції оборони прописані в Лісабонському договорі. Другий – жодна з країн не дозволить іншій втручатися у власні інтереси, особливо якщо є арсенал зброї, доступ до неї розширювати не захочуть.

На його переконання, максимум, що можна створити, – це окремі підрозділи ЄС, які займалися б спільними справами на кшталт швидкого реагування.

За словами президента Єврокомісії, незважаючи на те, що 22 з 27 чинних членів ЄС є також членами НАТО, він упевнений, що створення спільних збройних сил не завадить відносинам європейських країн із НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: