Під Львовом побудують перший в Україні завод з глибокої переробки сміття

Читать на русском
Садовий обіцяє, що до Львова побудують перший в Україні завод з глибинної переробки відходів.

На початку осені ситуація з вивезенням сміття у Львові ускладнилася.

Про це заявив мер міста Андрій Садовий у зверненні, опублікованому в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Після закриття полігону на «Збиранці» ми були змушені вивозити сміття в інші міста й регіони України. Однак таке рішення проблеми було можливо тільки як тимчасовий захід. По-перше, це накладно для бюджету міста. По-друге, ми зіткнулися з організованою протидією, як з боку політичних сил, так і з боку державних органів влади», – заявив він.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 31 травня 2016 р.Статус обіцянки: У процесі

За словами Садового, 15 вересня міськрада Львова затвердила проект договору між Львовом і Малеховською сільрадою.

«Це наша пропозиція громаді Малехова, яке вирішує одночасно дві проблеми – рекультивацію і закриття полігону, яка критично важлива для Малехова, та вивезення твердих побутових відходів зі Львова, що критично важливо для Львова», – продовжив мер.

За його словами, суть пропозиції полягає в тому, що Малехів дасть доступ до свого полігону для Львова, для реалізації проекту його рекультивації. Львів протягом 4-х років реалізує цей проект, інвестуючи в нього власні кошти, а пізніше гроші Європейського інвестиційного банку. У проекті угоди передбачені серйозні штрафні санкції, якщо Львів не буде виконувати умови договору. Також у Львові пообіцяли виділити серйозні дотації Малехову для будівництва школи, амбулаторії, дитячого садка та ремонту доріг.

«Тільки в цьому році Львів закладе і інвестує понад 60 млн. грн. у Малехів. М'яч на полі громади Малехова», – підкреслив Садовий.

Він додав, що подальше блокування полігону буде мати важкі наслідки для всіх сторін.

Сміття зі Львова возитимуть на миколаївське звалищеЗбільшення кількості сміття на полігоні жодним чином не вплине на екологічну ситуацію в Миколаєві.

«Нам і надалі доведеться шукати альтернативні місця для вивезення сміття. Але не менш важкими вони буду для громади Малехова, оскільки екологічна ситуація за умови блокування рекультивації буде тільки погіршуватися, а гроші, які ми готові інвестувати в інфраструктуру села, ми змушені будемо і далі направляти на транспортування сміття на віддалені полігони», – зазначив Садовий.

Він також пообіцяв, що за цей час місто побудує завод з глибинної переробки сміття, перший такого рівня в Україні.

Мер додав, що проект з будівництва заводу вже був затверджений в Мінрегіонбуді та не має екологічних або інших ризиків. А перешкодити його реалізації можуть тільки «політичні чинники або умисне втручання з боку державних структур».

Нагадаємо,що 30 травня 2016 року на міському звалищі біля села Великі Грибовичі під Львовом сталася пожежа і зсув, під горами відходів виявилися троє співробітників Держслужби з НС, які гасили пожежу на полігоні, а також співробітник комунального підприємства «Збиранка».

Раніше, Садовий запевняв, що підвищення тарифу на вивезення сміття для населення в місті не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: