Підвищення зарплат учителям, лікарям і земля Харкова. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Заробітна плата вчителів та лікарів, повернення харківської землі, проект Держбюджету, транш МВФ і проект меморандуму з ним – головні теми обіцянок українських політиків минулого тижня.

Третій тиждень вересня пройшов не так жваво, як попередній, якщо не враховувати подій четверга – обшуки в міського голови Харкова Геннадія Кернеса й матері народного депутата Михайла Добкіна. Четвер завершився ще однією важливою подією – до Верховної Ради внесли проект Державного бюджету на 2017 рік.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Губернатори-провальщики

За цей тиждень два голови обласних державних адміністрацій – Олександр Фищук та Володимир Гунчик провалили свої обіцянки.

Так, буковинський губернатор Фищук не зміг виділити 86 мільйонів гривень на розвиток освіти в Чернівецькій області, а його колега з Волині не зміг посприяти виділенню коштів у розмірі 1,5 мільйона гривень для того, щоб добудувати дитячий садок у селі Добре до 1 вересня.

Меморандум з МВФ

Хоча рада директорів Міжнародного валютного фонду нещодавно ухвалила рішення про виділення Україні траншу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман все одно не зміг виконати свою обіцянку. Глава Кабміну обіцяв опублікувати проект меморандуму з МВФ після його розробки, але так і не зробив цього.

Топ-3 виконаних обіцянок

Столичний архітектор

30 вересня 2015 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що на посади головного архітектора столиці та його заступників буде проведено відкритий конкурс, щоб їх обійняли люди, здатні навести лад у цій сфері й працювати чесно та відповідально. 9 вересня конкурс був завершений, а за його результатами директором департаменту містобудування та архітектури-головним архітектором міста Києва став Олександр Свистунов.

Бюджет не «під ялинку»

8 вересня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що має намір у вересні внести до Верховної Ради чесний проект Державного бюджету на 2017 рік. Вчора, 15 вересня, сталося диво й відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді під №5000.

Транш МВФ

15 квітня міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що його пріоритет номер один – відновлення співпраці з МВФ. 15 вересня рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення Україні траншу в розмірі 1 млрд дол.

Топ-3 обіцянок у процесі

Обіцянка «радикальності»

16 вересня народний депутат України Олег Ляшко запевнив, що з наступного тижня фракція «Радикальної партії» почне блокування парламентської трибуни, якщо до того часу текст меморандуму з МВФ не буде оприлюднений.

Зарплата, зарплата й ще раз зарплата

14 вересня Володимир Гройсман пообіцяв забезпечити збільшення заробітних плат вчителям і лікарям від 20 до 30%. Заробітна плата вчителя вищої категорії, 12-й тарифний розряд, станом на 1 грудня має скласти 4813 грн, з 1 січня 2017 року – 5708 грн, із 1 грудня 2017 року – 6400 грн. Зарплата лікаря-терапевта дільничного вищої категорії з 1 грудня 2017 рік має скласти 7082 грн.

Харківська земля

15 вересня генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв, що слідство в будь-якому разі поверне громаді Харкова 650 га землі, які, за його словами, були незаконно відчужені місцевою владою. Луценко запевнив, що це буде зроблено, навіть якщо слідству не вдасться довести створення злочинної організації, яка причетна до цих махінацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: