ЄБРР не підтримує передачу «Укртрансгазу» у відомство МЕРТ

Читать на русском
Предача української ГТС у відомство МЕРТ ставить під загрозу укладення Нафтогазом кредитної угоди із залученням Світового банку на суму 500 млн дол. і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР.

Інформація про передачу ПАТ «Укртрансгаз», яке управляє укрїнською газотранспортною системою, в управління Міністерства економічного розвитку від НАК «Нафтогаз України» є дуже серйозним приводом для занепокоєння.

Про це розповів старший радник Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Антон Усов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми очікуємо, що наші партнери будуть повністю виконувати свої зобов'язання щодо корпоративної реструктуризації НАК «Нафтогаз України», узгоджені раніше. Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія», – зазначив він.

Як повідомлялося раніше, МЕРТ, не повідомивши керівництву НАК, своїм наказом від 7 вересня оновило статут «Нафтогазу», перебравши на себе функції з управління «Укртрансгазом», тоді як раніше це входило до компетенції правління «Нафтогазу». До п. 48 статуту НАК внесено зміну, згідно з якою повноваження загальних зборів акціонерів розширені правом зміни правління й наглядової ради УТГ, внесенням змін до статуту оператора ГТС, а також затвердженням його фінплану та інвестпрограми.

У Львові розповіли, як будуть з'єднувати ГТС України та ПольщіУ Львівській обласній державній адміністрації відбулася нарада «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора «Дроздовичі-Більче-Волиця».

Прес-служба НАК повідомляла, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення «Нафтогазом» кредитної угоди із залученням Світового банку на суму $500 млн і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом за заборгованістю, гарантованою державою.

Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що за 3-5 років країні вдасться зменшити використання газу вдвічі.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів готується виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора газотранспортної системи країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: