Боротьба з боржниками: чим обернеться для українців несплата «комуналки»? Експерт

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Згідно із законом України «Про житлово-комунальні послуги», відключення не передбачені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, аналізуючи заяву прес-служби компанії про те, що «Київоблгаз» посилює заходи з відключення боржників від газопостачання, якщо споживачі не реагують на попередження.

«Проблема існує. Боржники не мають бути відключені, але з ними потрібно щось робити, й законодавство дозволяє стягувати ці борги: накладати арешт на майно, включно навіть до продажу нерухомого майна. Тому питання в комунікації постачальників зі споживачами та знаходженні компромісу – або щоб реструктуризувати ці борги, або щоб людина могла добровільно знайти джерела для погашення таких боргів», – пояснює Бойко.

Може мати місце неспівпадіння між нормами та лічильниками, тому не завжди борги є реальними.

«Закон на боці споживача й говорить про те, що послуга має надаватися безперервно й відключень бути не може», – підкреслила вона.

Як розповіла експерт, питання боржників вирішуються в суді.

«Якщо суд ухвалює рішення про стягнення заборгованості, то споживач або має знайти ці кошти, або, якщо не знаходить і відмовляється сплачувати, накладається арешт на все майно, поки боржник добровільно не погасить борг», – роз’яснила Бойко.

Дуже рідко, додала вона, справа доходила до продажу нерухомого майна, квартири чи будинку. Це вже крайній метод.

Відомо, що в першу чергу це стосується споживачів із боргом понад 5 тис. грн.

Як повідомлялося раніше, загальний борг за газ жителів Київської області сягнув 600 млн грн.

Для ліквідації заборгованості з початку року «Київоблгаз» відключив майже 5 тис. боржників із загальним боргом понад 27 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: