«Тиша» в АТО та вибори: експерти розповіли про «місію» Еро та Штайнмаєра в Києві

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Ще ніколи ЄС не виглядав таким непереконливим і безпорадним.

Про це на своїй сторінці в Facebook, написав політолог Віталій Кулик, передає «Слово і Діло».

«Нам запропонували обміняти збереження країни та перспективу миру на «запевнення» в перемир'ї, яке Росія відразу ж дезавуювала. Жодної вартісної пропозиції. Найбільше «порадував» один французький дипломат, який під час візиту в Краматорськ оф-рекордс запропонував знайти формат уживатися з «русским миром». Ми вже мали тут «русский мир» і «уживатися» з ним ніхто не збирається», – прокоментував Віталій Кулик.

Політолог Петро Олещук зазначив, що відповідь може бути дуже проста: яка тиша – таке й урегулювання.

«Хочуть вони врегулювання – добре. Давайте ми спочатку проведемо великий круглий стіл, Запросимо туди представників усіх конфесій, партій, громадських організацій. І будемо десь із місяць обговорювати перспективи політичного врегулювання. Круглий стіл має ухвалити резолюцію, яку потрібно обговорити на парламентських слуханнях. Далі потрібно обговорити проблему на слуханнях у місцевих радах, у громадах. Всі збори мають ухвалити резолюції, які, звичайно, мають бути оброблені та узагальнені. Для цього має бути сформований «конвент із політичного врегулювання». Конвент узагальнить усі напрацювання. Можливо, підготує проект рішення для всеукраїнського референдуму», – пише він.

На всі закиди з боку західних партнерів ми з упевненістю можемо відповідати, що саме так і працює демократія.

«Дійсно, політичне врегулювання є неможливим без урахування всіх підходів, а напрацювання дієвих рішень – тривалий процес. Ну й, звичайно, потрібно не забувати висловлювати стурбованість ситуацією», – додав він.

Політолог Михайло Басараб переконаний, що припинення вогню відбудеться лише після того, як держава-агресор отримає «по зубах» або від України, або від «антипутінської коаліції держав».

«Захоплені території не можуть бути реінтегровані, поки ми не переможемо у війні за незалежність і територіальну цілісність», – вважає він.

Як відомо, глави МЗС Франції та Німеччини наполягають на внесенні змін до Конституції, проведенні виборів у ОРДЛО та амністії для бойовиків паралельно з виведенням військ РФ із території України.

Додамо, що в ході візиту в Україну Еро та Штайнмаєр в супроводі Павла Клімкіна відвідали Краматорськ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: