Застосування санкцій до Януковича є частково незаконним – ЄС

Читать на русском
Європейський суд визнав заморожування в ЄС рахунків Віктора Януковича, його сина Олександра таекс-голови президентської адміністрації Андрія Клюєва законним, проте скасував санкції 2014 року.

Сьогодні, 15 вересня, суд Європейського Союзу визнав заморожування в ЄС рахунків Віктора Януковича, його сина Олександра та екс-голови президентської адміністрації Андрія Клюєва законним, але при цьому скасував санкції 2014 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

У своєму рішенні, винесеному в Люксембурзі, судді частково задовольнили скаргу позивачів щодо внесення їх до санкційного списку ЄС рішенням Європейської Ради від 5 березня 2014 року.

Суд постановив, що заморожуючи рахунки Януковича, його сина та Клюєва, Брюссель спирався на недостатньо ґрунтовну фактичну базу.

ЄС продовжить санкції проти Януковича на півроку – ЗМІЄвропейські чиновники готові продовжити санкції проти росіян та посадових осіб часів Януковича за агресію на Донбасі.

Тоді рішення Європейської Ради ґрунтувалося виключно на листі за підписом генерального прокурора України Олега Махніцького, в якому вказувалося на існування підозри щодо Януковича та його оточення в розкраданні державного майна. На думку європейських суддів, для внесення до санкційного списку зазначених осіб необхідним було існування кримінальних справ із доказовою базою, а їх на той час ще не існувало.

Незважаючи на задоволення скарги Януковича щодо необґрунтованості внесення до санкційного списку 2014 року, рахунки екс-президента в країнах ЄС залишаються замороженими, оскільки на сьогодні вже діє рішення Ради ЄС про розширення санкцій від березня 2016 року.

Раніше повідомлялося, що Україна готова до переговорів щодо погашення боргу в обсязі $3,075 млрд перед Росією, які отримала в грудні 2013 року під час президентства Віктора Януковича.

Також відомо, що одеський ринок «7-й кілометр» приносить оточенню екс-президента України Віктора Януковича 800 тисяч доларів на місяць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: