Справа Гонгадзе: ретроспектива обіцянок українських політиків

Читать на русском
Генпрокурори Махніцький, Ярема, Шокін та Луценко провалили свої обіцянки, щодо справи про вбивство Гонгадзе.

16 вересня виповнюється 16 років із дня зникнення і, як пізніше з'ясувалося, вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. За останні два роки в Україні змінилося чотири генеральних прокурори. Кожен із них обіцяв притягнути до відповідальності винних у цьому вбивстві. Але почнемо ми наш огляд не з останніх років.

Першу обіцянку, що стосується справи Гонгадзе, «Слово і Діло» зафіксувало 10 жовтня 2005 року.

Тоді на той момент голова Верховної Ради Володимир Литвин пообіцяв подати позов до суду на члена фракції Соціалістичної партії Миколу Рудьковського за обвинувачення в перешкоджанні розслідуванню справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Вже наприкінці листопада того року Литвин подав позов до Шевченківського районного суду Києва, а через місяць справа була передана до Дніпровський райсуду на прохання Рудьковського. 2 березня 2006 року суд задовольнив позов Литвина, а спроба захисту подати апеляцію завершилася відмовою.

Наступною зафіксованою обіцянкою є зобов'язання екс-глави Адміністрації президента Януковича Ганни Герман, яка 8 червня 2010 року пообіцяла організувати зустріч Лесі Гонгадзе з главою держави у відповідь на прохання матері Георгія Гонгадзе. 21 червня 2010 року ця зустріч відбулася.

Справа Гонгадзе буде направлена до суду в січні 2011 рокуСказано 8 листопада 2010 р.Статус обіцянки: Не виконано

Через деякий час після зустрічі екс-генпрокурор Віктор Пшонказаявив, що «справа Гонгадзе» буде направлена до суду в січні 2011 року. Свою обіцянку він провалив, оскільки справа була направлена ​​до Печерського райсуду Києва для розгляду по суті лише 31 березня 2011 року.

Янукович обіцяє покарати винних у вбивстві ГонгадзеСказано 3 травня 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Вже після передачі справи, 3 травня 2011 року, в Міжнародний день свободи преси колишній президент України Віктор Янукович пообіцяв зробити все, щоб винні в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе були покарані. За три роки йому так і не вдалося цього зробити.

Після втечі «легітимного» та Віктора Пшонки з країни виконувачем обов'язків генпрокурора був призначений Олег Махніцький. 29 квітня 2014 року він пообіцяв переглянути справу про вбивство Гонгадзе, перевірити причетність до нього екс-президента Леоніда Кучми та довести її до логічного завершення. 18 червня Махніцького звільнили з посади, а його обіцянка так і залишилася порожніми словами.

Призначений після Махницького генпрокурор Віталій Ярема також дав обіцянку щодо справи Гонгадзе. 9 липня 2014 року він пообіцяв притягнути до відповідальності винних у вбивстві журналіста. 10 лютого 2015 року Ярему звільнили з посади, але, як стало відомо з листа від Генпрокуратури, перед своїм відходом він відновив досудове розслідування вбивства Гонгадзе.

Третій за ліком генпрокурор після Революції Гідності Віктор Шокін 2 листопада 2015 року заявив, що справа Гонгадзе буде доведена до кінця й винні будуть притягнуті до відповідальності. Але, як і його попередники, не виконав обіцянку, звільнившись з посади 29 березня 2016 року.

Чинний керівник Генпрокуратури Юрій Луценко також дав обіцянку щодо справи Гонгадзе. 30 травня він зобов'язався протягом місяця проінформувати про те, що відбуваєтьсяв справі замовників вбивства журналіста Гонгадзе. Але й досі генпрокурор так і не проінформував громадськість про хід кримінального провадження, тим самим проваливши свою обіцянку.

Хочеться вірити, що в майбутньому генеральні прокурори України не будуть розкидатися обіцянками щодо вбивства Гонгадзе, а нарешті доведуть це провадження до кінця. Якщо не Луценко, то хтось інший на його посаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: