НБУ знижує облікову ставку на тлі низької інфляції

Читать на русском
НБУ пояснює послаблення монетарної політики подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгодження з цілями щодо інфляції на 2016 рік на рівні 12 відсотків.

Національний банк України з 16 вересня знижує облікову ставку до 15% із поточних 15,5%, пояснюючи свої кроки ціновою стабільністю в країні.

Це рішення закріплене постановою НБУ №277-рш від 15 вересня 2016 року «Про розмір облікової ставки», передає «Слово і Діло».

Нацбанк пояснює послаблення монетарної політики подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгодження з цілями щодо інфляції на 2016 рік на рівні 12% (+/-3%) або на 2017 рік – 8% (+/-2%).

«Динаміка споживчих цін в останньому місяці відповідала прогнозу НБУ, оприлюдненому в інфляційному звіті. Так, у серпні 2016 року інфляція склала в річному вимірі 8,4%», – йдеться в повідомленні регулятора.

Інфляційний тиск, обумовлений фундаментальними факторами, продовжував знижуватися, про це свідчить подальше уповільнення базової інфляції до 7,4% у річному вимірі.

Економічна активність поступово відновлюється: в другому кварталі зростання реального ВВП прискорилося до 1,3%. В липні зростання індексу випуску базових галузей збереглося на рівні 1,7% в річному вимірі. Разом із тим, за оцінками НБУ, вклад приватного споживання в економічне зростання залишився низьким і не генерує інфляційного тиску.

НБУ поступово пом'якшує монетарну політику, останнє зниження облікової ставки до 15,5% річних було 29 липня 2016 року.

Як повідомлялося раніше, Нацбанк України прогнозує споживчу інфляцію на рівні 12+/-3% за підсумками 2016 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: