Стало відомо, на якому етапі перебуває будівництво «Стіни» на кордоні з РФ

Читать на русском
Наразі українсько-россійський кордон облаштовано на 12 відсотків, будівництво відкладають до 2020 року.

Роботи з облаштування українсько-російського держкордону виконані лише на 12%, а будівництво профінансоване на 15%.

Про це повідомив помічник голови Держприкордонслужби, речник відомства Олег Слободян, передає «Слово і Діло».

«Наразі в рамках виділеного фінансування облаштовано близько 12% українсько-російського кордону від загального обсягу необхідних робіт. У Харківській області це 47%, в Чернігівській – 46%», – сказав він.

Речник нагадав, що згідно з планом інженерно-технічного облаштування, підписаним у 2015 році, активний фронт робіт був саме в цих двох областях.

«Станом на поточний місяць за бюджетні кошти – 430 млн грн – облаштовано 109 км рокадних доріг, 72,5 км металевого паркану, облаштовано 6 спостережних веж, 229 км протитанкових ровів. До робіт було залучено майже 2 тисячі будівельників і понад 300 одиниць інженерної техніки», – розповів Слободян.

Як виглядає «Стіна» на кордоні з РФУ 2015 році в межах Чернігівської та Харківської областей на кордоні з Росією було обладнано понад 230 км протитанкових ровів і 75 км захисної огорожі

Разом із тим, речник Держприкордонслужби констатував наявність проблем із фінансуванням облаштування держкордону.

«У 2015 році план передбачав 4 млрд 19 млн грн, того ж року з цієї суми нам мали направити 25%, але відправили 10%. У 2016 році нам мали направити від цієї суми 30%, але на сьогодні фінансування становить 5%. Тобто на сьогодні фінансування мало бути 50%, а складає 15%», – розповів він.

Нагадаємо, на початку вересня 2014 року колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Україна запускає проект під назвою «Стіна» для зміцнення кордону з Росією. За даними Державної прикордонної служби, станом на серпень 2016 року обсяг робіт за проектом «Стіна» на кордоні України з Росією виконаний лише на 10,5%. Терміни завершення проекту планують змістити з 2017-го на 2020 рік.​

Згодом прокуратура Чернігівської області порушила кримінальне провадження проти держпідприємства, яке незаконно використало 1,8 млн грн бюджетних коштів, виділених на реалізацію проекту «Стіна».

Крім того, прикордонників на Харківщині запідозрили в розкраданні військового майна під час реалізації проекту «Стіна» на суму понад 4 мільйони гривень.

Раніше повідомлялося, що проект «Стіна» перевірять на корупцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: