Експерт про ситуацію зі справою Авакова: виникла конкуренція за лаври борців із корупцією

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Якщо все ж таки потрібно проштовхнути закон, то мають бути такого роду дії, щоб потім був ґрунт, громадський резонанс для його ухвалення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Микола Давидюк, аналізуючи інформацію про те, що ГПУ потрібна була справа проти Авакова як основа для ухвалення закону, який розширить повноваження генпрокурора.

«У країні вже з'явилася конкуренція за лаври борців із корупцією. З одного боку, всі хочуть отримувати від цього політичні бали, популярність, впізнаваність. З іншого – всі хочуть контролювати цей процес. Це вже очевидна конкуренція. Ми бачимо це і за заявами, і за діями чиновників», – міркує політолог.

На його думку, боротьба з корупцією стає головним питанням політичного сезону.

«Це буде найбільшим трендом, на якому політики робитимуть рейтинги», – додав він.

Плюс сам контроль над процесом боротьби з корупцією: якщо вони хочуть ухвалити закон під Луценка, то зрозуміло, що зміцнення самого Луценка дорівнює зміцненню Президента.

«Тренд зрозумілий – в АП рухаються до змін. Зняття депутатської недоторканності, посилення прокурора. Порошенка не до кінця влаштовує автономна, вільна діяльність НАБУ та САП і йому потрібно більше влади», – пояснює експерт.

Порошенко вибудовує «кучмівську модель управління», в якій автономії не передбачається.

«Тому йому потрібно посилювати свого генпрокурора, щоб управляти країною одноосібно», – констатував Микола Давидюк.

Нагадаємо, йдеться про ухвалення законопроекту №5097, який позбавить керівника САП Назара Холодницького можливості визначати підслідність у корупційних справах і дозволить це робити лише генпрокурору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: